Политика

Държавата дава 140 млн. за ваксини срещу Ковид

Държавата дава 140 млн. за ваксини срещу Ковид

асенbig_1357

 

 

Държавата дава 140 млн. за ваксини срещу Ковид. Това става ясно от публикувания в Държавен вестник бюджет на страната за 2023г.

 

 

Най-вероятно сумата е предназначена не за заплащане на вече поръчани ваксини по програмата за европейска солидарност, а за нови, който страната ни ще заяви в следващите месеци. През май тази година тогавашният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че старата ни е постигната договорка да ни бъдат доставени само платените, но все още недоставени 1 400 000 дози ваксини. Останалите поръчани на европейско ниво ваксини ще бъдат канселирани срещу определена такса.

 

 

 

В последните седмици на министър Меджидиев увери, че е постигнал предоговаряне на условията за доставка на Ковид ваксини, което ще спести на българските данъкоплатци 188 млн. лв. 

 

 

 

Тогава стана ясно, че към края на март тази година в България са бракувани 2,8 милиона дози, а през април трябваше да се изхвърлят още 2,5 милиона дози. Тогава Меджидиев обясни, че имаме предплатени от редовния кабинет „Петков“ други 1,5 милиона дози.

 

 

 

В края на май, след постигната договорка на европейско ниво, у нас трябваше да бъдат доставени само вече платените, но все още недоставени 1 400 000 дози ваксини.

 

 

Данните показват, че ежедневно у нас ваксина срещу Ковид си поставят между 5 и 10 души, което означава, че необходимите дози за година не надвишават 4 000 броя. По неофициална информация ЕК договаря ваксините с „Пфайзер“ и „Модерна“ на цена между 15 и 20 евро за доза.

 

 

 

Грубата сметка показва, че предвидените в бюджета 140 млн. лв. стигат за купуване на над 3 млн. дози антиковид ваксини.

 

 

България не е участвала в определянето на броя на COVID ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави, членки на ЕС. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. За България беше планирано огромно количество ваксини.

 

Гласове

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024