Политика

Лена Бориславова: Никоя партия, освен ПП-ДБ, не бе готова за промените за „интимната връзка“

Лена Бориславова: Никоя партия, освен ПП-ДБ, не бе готова за промените за „интимната връзка“

връзка

 

 

„Никоя партия, освен „Продължаваме промяната – Демократична България“, не беше готова да гласува промените за „интимната връзка“. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият депутат Лена Бориславова, която в момента е част от Изпълнителния съвет на ПП.

 

 

 

Тя визира предложенията за промени в Наказателния кодекс, в кръга на защита да бъдат включени и лицата, които са в „интимна връзка“, без непременно да съжителстват. В момента разпоредбите дават закрила само на роднини, съпрузи и съжителството без връзка. В проекта на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се предлага определение за интимна връзка: „доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения“.

 

 

„Всяка трета жена да бъде обект на домашно насилие – вербално или физически, е много тежка диагноза за общество, което така или иначе е ужасно разделено. Отговорът на всички беше изключително показателен, че такава жестокост с агресия, с унижение към друго човешко същество трябва да е абсолютно недопустима. Изключително тъжно и обезсърчаващо, че това се случва все още и че тези случаи не са изключение“, коментира още Борислалова.

 

 

 

Според нея реакцията на гражданското общество след случая от Стара Загора е показала доза надежда, тъй като „рядко се случва толкова убедително и еднозначно да излезе цяло общество и да каже: „Това не трябва да се случва повече“.

 

 

„Народно събрание, което решава задачи от обществено значение“

 

 

Лена Бориславова коментира и работата на Народното събрание, като подчерта, че най-накрая имаме парламент, който започва да отмята и да решава задачи от обществено значение.

 

„Това Народно събрание, което беше сформирано в тази сглобка, върши работа. Каква е промяната, в какво се състои тя – вече има истински дебат по политики, приети закони, отлагани с години, говори се за конституционна промяна“, избори тя.

 

 

Относно готвената рамка за съвместната работа на коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, Бориславова каза, че има готови текстове за протокол, както нарече престоящия документ.

 

 

Бориславова коментира и предложените промени в Конституцията, внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Тя заяви, че по отношение на мандатите на главния прокурор трябва да остане един мандат за пет години.

 

 

 

„Председателстването на прокурорския съвет трябва да се случва от министъра на правосъдието. Само, че текстът, който в момента е влязъл и начинът, по който е събрана подкрепата за него, гарантира, че за всички останали разпоредби, които стоят на масата, има подкрепа. Това е подкрепа за нов начин на избиране и формиране квотите за това какви лица влизат във ВСС“, обясни Бориславова и поясни, че дебатът за това как трябва да се измени Конституцията не е приключил.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024