Европа

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на украински земеделски продукти

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на украински земеделски продукти

7465100caf2e38567a5386f9b1d1694b

 

 

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да премахнат забраната за украински селскостопански продукти, заяви търговският представител на Украйна Тарас Качка в екслузивно интервю за електронното издание „Политико“ (Policitco).

 

 

 

Забраните от страна на трите централноевропейски държави имат за цел да защитят техните фермери от рязко нарастване на износа от Украйна след блокадата на Русия на украинските пристанища в Черно море.

 

 

 

„Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. И затова утре ще започнем съдебно производство в понеделник“, посочи Качка, добавяйки, че Киев се готви да отвърне на полския износ за Украйна на плодове и зеленчуци.

 

 

 

„Политико“ напомня, че трите държави се разбунтуваха срещу Европейската комисия, която миналия петък реши да разреши продажбите на украинско зърно в ЕС. Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат собствени забрани върху украинското зърно след решението на Комисията да прекрати ограниченията.

 

 

 

Докато Словакия просто разшири предишната забрана на ЕС за вноса от Украйна на четири вида зърно, Полша наложи през уикенда допълнителни забрани за украинското брашно и фуражи. Унгария, посочи Качка, отива още по-далеч и забранява допълнителни 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.

 

 

 

Допълнителните забрани на Унгария са предимно символични, като се има предвид, че Украйна не изнася много говеждо или свинско месо за страната, но мерките на Полша ще засегнат значителна част от износа на Украйна, каза Качка, който е и заместник-министър на икономическото развитие, търговията и земеделието на Украйна. Освен ако Варшава не отмени тези допълнителни забрани, „ще бъдем принудени да отмъстим на допълнителните продукти и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша“.

 

 

 

Правителствата в Будапеща и Варшава заявиха, че действат, за да защитят своите фермери от скока на украинските продукти, който понижи цените, но Качка отвърна, че това разсъждение е погрешно: „Забраната на Полша няма да помогне на фермерите, няма да повлияе на цените, защото цените са глобални – това, което правят, се основава на общественото мнение.

„В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са изявление за пълно недоверие към Европейската комисия“, каза още търговският представител на Украйна.

 

 

 

 

Качка твърди, че откритото неподчинение срещу Брюксел от страна на Полша, Унгария и Словакия не е само вътрешен въпрос за ЕС, но повдига въпроса за това, което той определи като „най-голямото системно безпокойство“ – дали международните търговски партньори могат да вярват, че Брюксел говори от името на ЕС.

 

 

 

 

„В продължение на много години Европейската комисия е търговският преговарящ и институцията за търговска политика за целия ЕС. И ние работехме на тази основа“, каза Качка и добави:

 

 

 

„Системният подход на Будапеща и Варшава за игнориране на позицията на институциите на ЕС в търговската политика, мисля, че това ще бъде проблем за ЕС като цяло, защото там няма единство „.

 

 

 

Киев планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез собственото си търговско споразумение с ЕС.

 

 

 

„Мисля, че целият свят трябва да види как държавите членки на ЕС се държат към търговските си партньори и собствения си съюз, защото това може да повлияе и на други държави“.

 

 

 

Неназован европейски представител посочи пред „Политико“, че Брюксел се надява да разреши проблема, като накара Киев да наложи собствени ограничения върху износа в случай на внезапни скокове.

 

 

 

Запитан за такава потенциална сделка, Качка каза, че Киев е готов „да поеме отговорността да гарантира, че износът от Украйна не създава цунами в съседните страни“ и ще наложи система от лицензи за износ „в реално време“ за зърнени храни и „ще забави износа към съседните страни, като Украйна „ще реагира бързо“, ако бъде открит скок в своя износ.

 

БНР

Европа

More in Европа

евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024