Политика

Лавров е прелетял на път за Скопие над територията на Турция и Гърция. България е отказала разрешение заради Захарова

Лавров е прелетял на път за Скопие над територията на Турция и Гърция. България е отказала разрешение заради Захарова

захароваbig_big_010184c_1_

 

 

 

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров не е прелетял над България, а над Турция и Гърция на път за срещата на ОССЕ в столицата на Република Северна Македония Скопие. Това съобщава руската агенция ТАСС, като се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети „ФлайтАуеър“ (FlightAware).

 

След искане от страна на Република Северна Македония София даде разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър през българското въздушно пространство. Но в крайна сметка авионът на Лавров не бе допуснат.

 

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

 

 

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: „Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна“.

 

 

Захарова обвини българските власти, като цитира Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Тя уточнява, че под територия на държавата се приемат „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води“. Въздушното пространство не се посочва с термина „територия“. Затова и според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия.

 

 

Ето какво написа тя:

 

 

Злобната глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официалните власти забраниха в небето да се намира не самолет, а човек в самолет – това пише в официална нота на българското външно министерство: самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети в самолета. 

 

 

Нищо не се казваше за това дали мога да прелетя над България без самолет или дали е възможно да се използва космическото пространство за тази цел. 

 

 

 

А сега сериозно. Това е не просто глупост, а опасна глупост от страна на някой интригант в българските власти. Факт е, че правилата за въздушна комуникация са регламентирани в Чикагската конвенция за международна гражданска авиация от 1944 г. Тя предписва, че под територия на една държава следва да се разбират „сухоземните територии и прилежащите им териториални води“. Въздушното пространство не е включено в понятието „територия“. Във връзка с това вече незаконните санкции на ЕС не могат да се прилагат за непрекъснат полет със самолет на лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата. 

 

 

Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски служители, които сенамират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?

 

 

P.S. Между другото, вече сме в Скопие“, завършва иронично Захарова.

 

Политика

More in Политика

1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024
10685298

Кирил Петков: Предлагаме договор за 4 години между ПП-ДБ и ГЕРБ, регулаторите си делим по равно

февруари 20, 2024
991-ratio-rumen-radev

Радев: В оскотялото време на ротация, сред брокери на несвобода Левски изглежда болезнено недостижим

февруари 19, 2024
3323532d09b659479b63b15bcdfd4a95

За да мине ротацията: Създават нов пост на Николай Денков

февруари 18, 2024
1010x570 (1)

Денков пред „Известия“: Няма значение дали българската икономика ще пострада, важното е санкциите да имат ефект върху Русия / ВИДЕО

февруари 17, 2024