Политика

Лавров е прелетял на път за Скопие над територията на Турция и Гърция. България е отказала разрешение заради Захарова

Лавров е прелетял на път за Скопие над територията на Турция и Гърция. България е отказала разрешение заради Захарова

захароваbig_big_010184c_1_

 

 

 

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров не е прелетял над България, а над Турция и Гърция на път за срещата на ОССЕ в столицата на Република Северна Македония Скопие. Това съобщава руската агенция ТАСС, като се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети „ФлайтАуеър“ (FlightAware).

 

След искане от страна на Република Северна Македония София даде разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър през българското въздушно пространство. Но в крайна сметка авионът на Лавров не бе допуснат.

 

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

 

 

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: „Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна“.

 

 

Захарова обвини българските власти, като цитира Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Тя уточнява, че под територия на държавата се приемат „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води“. Въздушното пространство не се посочва с термина „територия“. Затова и според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия.

 

 

Ето какво написа тя:

 

 

Злобната глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официалните власти забраниха в небето да се намира не самолет, а човек в самолет – това пише в официална нота на българското външно министерство: самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети в самолета. 

 

 

Нищо не се казваше за това дали мога да прелетя над България без самолет или дали е възможно да се използва космическото пространство за тази цел. 

 

 

 

А сега сериозно. Това е не просто глупост, а опасна глупост от страна на някой интригант в българските власти. Факт е, че правилата за въздушна комуникация са регламентирани в Чикагската конвенция за международна гражданска авиация от 1944 г. Тя предписва, че под територия на една държава следва да се разбират „сухоземните територии и прилежащите им териториални води“. Въздушното пространство не е включено в понятието „територия“. Във връзка с това вече незаконните санкции на ЕС не могат да се прилагат за непрекъснат полет със самолет на лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата. 

 

 

Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски служители, които сенамират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?

 

 

P.S. Между другото, вече сме в Скопие“, завършва иронично Захарова.

 

Политика

More in Политика

клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024