СВЯТ

Борел: Русия е велика сила, която ще спечели в Украйна, ако не мобилизираме всичките си възможности

Борел: Русия е велика сила, която ще спечели в Украйна, ако не мобилизираме всичките си възможности

 

1010x570

 

 

 

Русия ще спечели надмощие в конфликта в Украйна, ако Европейският съюз не мобилизира всички свои възможности. Това мнение изрази ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от британския The Guardian.

„Ако не променим курса си бързо, ако не мобилизираме всичките си възможности, това ще позволи на Путин да спечели войната в Украйна“, каза Борел. Междувременно той определи Русия като „велика сила“, която заплашва европейската демокрация:

 

 

 

„Може би това е моментът, в който трябва да разгледаме опасността, идваща от велика сила, която заплашва нашата демокрация, която заплашва самата Европа, не само Украйна . И ако не променим бързо курса, ако не мобилизираме целия си капацитет, това ще позволи на Путин да спечели войната в Украйна. По същия начин, ако не успеем да спрем трагедията, която се случва в Газа, мисля, че нашият проект ще бъде много повреден.“

 

 

 

„Това, което има значение, е какво можем да направим, за да попречим на Русия да спечели войната. Какво сме готови да направим? Наистина ли сме готови да направим това, което е необходимо? Това е въпросът, който трябва да си зададем“, заяви ръководителят на европейската дипломация.

 

 

 

Той също така предположи, че „Путин не може да се задоволи с парче Украйна и да остави останалата част от Украйна да принадлежи към Европейския съюз, но не може да се задоволи и с ограничена териториална победа. Той няма да се откаже от войната, особено преди американските избори, които могат да го представят пред много по-благоприятен сценарий. Така че трябва да се подготвим за конфликт с висока интензивност за дълго време“.

 

 

 

„Путин реши да продължи войната до окончателната победа“, каза той.

 

 

 

„Успехът на Русия зависи от това да мобилизират на бойното поле колкото се може повече хора. В този момент те имат най-много смъртни случаи, жертви на бойното поле, при наличие на човешки резерв. През февруари имаше 150 000 души, струпани на украинската граница. Сега има 450 000, т.е. три пъти повече.“

 

 

 

В същото време той каза, че Путин „греши относно капацитета на своята армия. Той греши за капацитета на украинската съпротива, не беше прав относно волята на Европейския съюз, грешеше и за силата на трансатлантическия съюз. Но той все още е там, готов да се бие, да остави хората си да умрат, така че армията и хората му да страдат, защото няма обратен път.

 

 

 

Борел каза още, че „Русия никога не е успяла да стане нация. Винаги е била империя с царя, със Съветите, а сега и с Путин. Това е константа на Русия и нейната политическа идентичност и в резултат на това заплаха за нейните съседи – и особено за нас.“

 

 

Източници: ТАСС, theguardian.com

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024