СВЯТ

Зеленски: Войната преминава в нова фаза. Шойгу: Настъпваме по всички направления

Зеленски: Войната преминава в нова фаза. Шойгу: Настъпваме по всички направления

19e8a389c2b6ef3dee71b2e2aa43656d

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Асошиейтед прес каза, че войната преминава в следващата фаза.

„Намираме се в нова фаза на война и това е факт. Зимата като цяло е нов етап от войната“, казва Зеленски в интервюто, направено в Харков и цитирано от изданието „Медуза“.

 

 

На въпрос на журналист дали е доволен от резултатите от украинската контраофанзива, президентът отговаря: „Вижте, не отстъпваме, доволен съм. Воюваме с втората най-добра армия в света, доволен съм. Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да се радвам, но не мога и да се оплаквам много.“

 

 

 

Руската армия напредва по всички направления в Украйна – това пък заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде Франс прес. /виж по-долу/

 

 

 

„Искахме по-бързи резултати (от контранастъплението). От тази гледна точка, за съжаление, не сме постигнали желаните резултати. И това е факт“, заявява украинският президент.

Според него Киев не е получил всички необходими оръжия от своите съюзници, а ограниченият размер на украинските въоръжени сили не позволява бързо настъпление. „Няма достатъчно сила за по-бързо постигане на желаните резултати. Но това не означава, че трябва да се отказваме“, добавя Зеленски.

 

 

Украинските въоръжени сили започнаха контранастъпление през лятото на 2023 г. През втората половина на юни Зеленски каза, че офанзивата върви „по-бавно, отколкото искахме“. Говорейки за причините, Зеленски посочи огромните минни полета. През септември украинските въоръжени сили обявиха, че са пробили първата от трите най-укрепени отбранителни линии на руските войски на южния фронт. Руският президент Владимир Путин, коментирайки контранастъплението на въоръжените сили на Украйна в началото на октомври, каза, че „все още няма резултати, има само огромни загуби“.

 

 

 

В началото на октомври руските въоръжени сили преминаха в настъпление в района на Авдеевка в Донецка област. Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че руските сили се опитват да обкръжат града, в който украинската армия създаде укрепен район още през 2014 г. Украинските въоръжени сили твърдят, че руската армия е загубила десет хиляди души по време на едномесечния щурм на Авдеевка. Министерството на отбраната на Обединеното кралство смята, че през октомври-ноември 2023 г. руските войски са претърпели най-големите загуби от началото на войната.

 

 

 

 

 

„Групировките на руските войски нанасят на въоръжените сили на Украйна ефективни и мощни удари. В резултат на това техните (на украинските сили) бойни възможности са значително намалени. Нашите военнослужещи действат умело и решително, заемат по изгодни позиции, разширяват зоните си на контрол по всички направления“, каза министър Шойгу, цитиран от ТАСС.

 

 

 

„Тоталната мобилизация в Украйна, доставките на западно оръжие и хвърлянето в бой от украинското командване на стратегическите резерви на промениха ситуацията на бойното поле. Тези отчаяни действия само увеличиха броя на загубите в подразделенията на въоръжените сили на Украйна. За половин година т.нар. контраофанзива противникът изгуби над 125 000 войници и 16 000 единици бойна техника“, каза Шойгу по време на съвещание с ръководния състав на руската армия.

 

 

 

„Продължаваме да водим активни отбранителни действия и да увеличаваме бойния потенциал на въоръжените си сили, базирайки се на опита от специалната военна операция“, добави министърът.

 

 

 

Украинската контраофанзива, която започна това лято след месеци на подготовка, е в застой в южната и източната част на страната, без значителен напредък или надежда за пробив, отбелязва Франс прес. От началото на есента руските сили са тези, които показват, че все още разполагат с ресурси, като извършват атаки, допълва френската агенция.

 

 

 

Силите на Москва упорито атакуват Авдеевка – промишлен град в покрайнините на Донецк, който те се опитват да обкръжат, припомня Франс прес. Завладян за кратко през 2014 г. от проруските сепаратисти, градът с времето се превърна в символ на украинската съпротива.

 

 

 

Авдеевка представлява оттогава фронтовата линия в района и руските сили „значително са увеличили“ активността си през последните дни, каза в сряда Олександър Тарнавски, украински командир, отговарящ за района на Авдеевка, припомня Франс прес.

 

 

 

Той увери днес, че украинските сили държат твърдо позициите си и все още нанасят тежки поражения на руските сили, които, по думите му, извършват атаки, използвайки бронирани машини, както пехотинци.

 

БТА, mediapool.bg, Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-3-bd2a055b4f

RND: Американските войски в Германия се готвят за терор, базата в България – в повишена готовност

юли 1, 2024
ezgif-5-d702e605c2

72% от американците смятат, че Байдън не притежава необходимото ментално здраве, за да изпълнява задълженията си

юли 1, 2024
Ракети__ATACMS_4197647376204628706_9154547923778909937_big

Системата за насочване на ATACMS попадна в ръцете на руските военни специалисти

юли 1, 2024
Марин_Льо_Пен__7176341556394716289_8320061717456796796_big

Марин льо Пен: Макронисткият блок е заличен на практика

юни 30, 2024
big_19c9

Библейска буря и градушка спряха мача Германия – Дания, покривът протече / СНИМКИ

юни 29, 2024
1010x570

Орбан: Брюкселските бюрократи искат тази война, смятат я за своя и искат да победят Русия

юни 29, 2024