Европа

Истина или лъжа: Каза ли Нидерландия ДА на България за Шенген?

Истина или лъжа: Каза ли Нидерландия ДА на България за Шенген?

 

Schengen-bta1

 

 

 

От петък, 22 декември, една новина заля всички големи български телевизии и медии – “Нидерландия подкрепи България за Шенген, остана ни само и Австрия да ни “пусне””. 

 

 
Екипът ни остана озадачен от тази голяма промяна – припомняме, че с години Нидерландия бе против България да бъде приета в Шенген. 

 

 
Най-учудващото от всичко обаче беше, че нито в Нидерландия, нито в западните медии се намери някой, който да съобщава тази голяма новина. Нито в нидерландската новинарска агенция, нито в Ройтерс, в нито една голяма медия от ЕС – нямаше информация как е станало това и как така България вече има подкрепата на Нидерландия. 
Единствените източници на тази категорична новина бяха българските власти и родните медии.  

 

 
Затова, нашият екип потърси помощта на колегите Надежда Стефанова и Диана Валстар – наистина ли Нидерландия махна всички пречки пред България за Шенген? Както винаги – дяволът е в детайлите и ще видите, че нещата не са точно такива, каквито ни ги представят.

 
***

Автори: Надежда СТЕФАНОВА, Диана ВАЛСТАР

 

Нидерландия – България – Шенген – австрийското предложение трябва да бъде прието бързо, до края на годината! Като френското предложение? ЗАЩО?

 

 

Фактите:

1. На 21 Декември Параламента на Нидерландия гласува Предложение 19637-3188, свързано с евентуална подкрепа на австрийското предложение за допускане на България в Шенген на два етапа срещу приемане  (разтоварване на Западна Европа от бежанци – б.р.) на бежанци и укрепване на  българските граници с европейска помощ (прикачено).

2. Резултати: Само 59 гласа „за“ при необходими за приемане на предложението 76.

 

 

3. Предложението е отхвърлено

4. Текстът на предложението:

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ VAN HET LID VELDKAMP
Представено на 21 декември 2023 г

Камарата,

След като изслуша разискванията,

Отбелязвайки резултатите от скорошната проучвателна мисия, разгледала готовността за присъединяването на България към Шенген;

Като има предвид, че една държава-членка на ЕС (Австрия) в момента предлага поетапно присъединяването на България (Еър Шенген), като  все още не е незабавно това по суша;

Призовава кабинета да обсъди евентуален резултат от преговорите, който може да подкрепи, така че България да се присъедини към Шенгенската зона поетапно, с което първо ще бъдат отворени само въздушните граници, а след което от Комисията ще се извършва допълнителна оценка преди отварянето на сухоземните граници.

И пристъпва към реда на деня.
Велдкамп

4.1. В центъра на тази резолюция не е подкрепа на Нидерландия за България да влезе в Шенген, да бъде вдигнато вето или нещо друго. Тази резолюция е относно: евентуален резултат от преговорите, който правителството може да подкрепи. Преговорите, които в момента България води с Австрия. Парламента препоръчва на правителството да ОБСЪДИ евентуалния резултат от тези преговори, който резултат МОЖЕ да  подкрепи. Тази препоръка няма да бъде изпълнена, защото практически остана неузаконена – резолюцията беше отхвърлена.
4.2. Преговорите между България и Австрия се водят за поетапно влизане на България в Шенген. Парламентът не даде мандат на кабинета на Рютте да подкрепи поетапно влизане. Как може да се тълкува това?

Успех или неуспех за каузата на България, която е безусловно приемане в Шенген? 

 

 

 

Ето малко предистория:

 

 

– На 20 Октомври 2022 Парламента на Нидерландия поиска от Кабинета да не предприема „невъзвратими действия“ за примане на България и Румъния в Шенген. Условието: Докато не се убеди със собствени проверки за прогреса на двете страни. Основните критерии за този прогрес: Върховенство на правото, овладяване на корупцията, защитени граници.
– Логично, Премиера наложи вето.
– Една година по-късно, на 15 Декември 2023, той обяви, че България е изпълнила критериите и Нидерландия ще вдигне ветото. Но парламента трябва да реши.
– Какво точно Кабинетът в оставка е внесъл в Парламента на Нидерландия за обсъждане, не знаем.
– Знаем само, че на 21 Декември 2023  официално, от друга партия, беше предложено да се гласува евентуална подкрепа за РЕЗУЛТАТ от преговорите, които в момента се водят между България и Австрия.
– Не беше внесена за гласуване резолюция за подкрепа на Нидерландия за приемане на България в Шенген.
– Следователно искането на Парламента от 20 Октомври 2022, което наложи ветото на Нидерландия. остава в сила. – – До момента не е гласувано нищо, което отменя резолюцията от 20 Октомври 2022.
– Какво е заключението? Холандските депутати, не са убедени, че условията за влизане на България в безвизовата зона са изпълнени, освен тези, които Австрийското предложение гарантира, а именно укрепване на границите с европейска помощ. Кои остават: Върховенство на закона, овладяване на корупцията.
– От тук може да се заключи, че холандските депутати в Камарата на Представителите не смятат укрепването на границите за достатъчно, за да допуснат безвизов режим на територията на България.
– Те отхвърлят допускането на страната в Шенген по принцип. Тях не ги интересува дали България ще е щастлива от предложението на Австрия. Тях ги интересува сигурността на зоната: върховенство на правото, овладяване на корупцията. Всякакви мотиви за „подкрепа от Партията на Свободата чрез въздържане от гласуване“, дипломати казали, че по този начин се осигурява прокарването на „НЕЩО“, внесено в Парламента от Премиера в оставка и пр, могат да бъдат квалифицирани само като спекулации и мантри, подобни на тази „България не може да влезе в ЕС без да е член на НАТО“. Мантра, която сниши главите на болшинството българи, които не искаха военни бази на българска територия.

 

 

 

5. Тук могат да бъдат проследени дебатите в Парламента на 21 Декември, включително тези относно горното предложение. 

 

 

 

От стенограмата се вижда, че практически дебати в парламентарната зала е нямало, това е типично дву-минутно разискване. Имало е само дебати в комисията, а резолюцията за дву- етапен прием, която е била гласувана, е предложена изненадващо. И е подкрепена също и от партията на Кабинета в оставка, което е косвено доказателство, че няма НЕЩО ДРУГО, внесено от тях, и което ще бъде автоматично узаконено поради неразаглеждане. Последното може да се разбира като ход в резултат на липсваща в комисията подкрепа за безусловно допускане на България в Шенген и използване на резолюцията като опит да се мобилизира подкрепа ПОНЕ за присъединяване на етапи. Така или иначе реалната позиция на Недерландия ще може да я видим едва с гласуването на техния вътрешен министър при съответното гласуване на вътрешните министри на страните – членки.

 

 

 

 

 

6. Защо българските медии прокламираха това гласуване на Нидерландския Парламент като успех за България?
Българските медии, въпреки отхвърлянето на резолюцията в Недерландския Парламент за поетапно приемане на България в Шенген, интерпретираха резултатите от гласуването като успех за България и акт на съгласие на парламента на Недерландия за присъединяването на България и по суша и по въздух. Остава впечатлението, че тази неразбираема интерпретация цели създаване на признателност на обществото към усилията, които прави правителството за постигане на целта на влизане на  България в Шенген. Внушението е, че при тази силна подкрепа от Парламента на Недерлания (което не се доказва от резултатите от гласуването),  последната пречка в лицето на ветото на Нидерландия е почти преодоляна. Остава Австрия, но единственото, с което ще трябва да се съгласим на края на този „много успешен за нас процес“, е да направим „малкия компромис“ да приемем търсещите убежище имигранти, които сега са в Западна Европа. Т.е. ние сме направо задължени на всички тези жестове на подкрепа да отговорим със същото.

 

 
Обективната Ситуация:
– Няма доказателство за готовността на Нидерландския парламент да даде мандат на нидерландския министър на вътрешните работи да  гласува със „за“ за приемането на България в Шенген на следващата среща на вътрешните министри на ЕС.

– Има само доказателство за нежеланието на Камарата на Представителите в Парламента на Нидерландия да дадат мандат на Кабинета в оставка да предостави зелена светлина на приемането на България в Шенген дори и ако  България сключи сделка с Австрия за поетапно влизане.

– Налице е успешен опит за дезинформация, изкривяване на истината и манипулиране чрез „едни дипломати казаха, че отхвърлянето от Ниделандия на поетапното влизане на България в Шенген е успех, който ни осигурява влизането в зоната през задната врата“.

– Кое налага бързането на приемането на предложението на Австрия, което е подобно самонараняващо българския интерес поредложение като това на Франция за РСМ? Трябва ли да заплатим укрепването на границите ни с европейски пари с приемането на стотици хиляди мигранти, „подарени ни“ от Западна Европа?

– Борбата на България за приемане в Шенген е от много години. Още преди мигрантската криза. Сега, в новите условия, в които съществува и оперира ЕС, нашият интерес да сме в Шенген претърпява промени, наложени от реалността.

– КОЙ ПОСЪВЕТВА НАЦИОНАЛНОТО НИ РАДИО ДА ИНТЕРПЕТИРА НЕУСПЕХА В ПАРЛАМЕНТА В ХАГА КАТО УСПЕХ? КОИ СА ТЕЗИ ‘ДИПЛОМАТИ“?

ЗАЩО Е ТОВА БЪРЗАНЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА?

Нужно е най-после някой да покани един холандски депутат за разговор и да чуем истината какво става в Холандия по отношение на България и Шенген. 

 

lentata.com

 

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024