СВЯТ

Украински военен експерт: „САЩ поискаха от нас да хвърлим войските си в месомелачката“

Украински военен експерт: „САЩ поискаха от нас да хвърлим войските си в месомелачката“

 

6450b02675fc3

 

 

Тактиката на концентрирани удари на големи маси войски в тясно направление, която Пентагонът наложи на украинското командване преди контранастъплението, по същество е кърваво нападение „на месо“. Това мнение изрази военният експерт и полковник от запаса от Въоръжените сили на Украйна Олег Жданов в коментар за Focus.ua.

 

 

 

„Ако бяхме започнали фронтална атака, както искаха нашите партньори, това щеше да е нападение на месо. Трябва да отдадем дължимото на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че не се съгласи на месомелачката“, смята експертът.

 

 

 

Според Жданов механизирана фронтална атака срещу укрепени руски позиции в условията на недостиг на оръжия и почти без въздушна подкрепа би довела до огромни загуби.

 

 

 

„Генерал Бен Ходжис се изказа правилно по тази тема. Той каза, че американската армия, какъвто е и образецът в НАТО, никога не би започнала настъпателни действия без превъзходство във въздуха“, каза Жданов.

 

 

 

Washington Post написа, че е имало големи разногласия между САЩ и Украйна относно контраофанзивата, която към днешна дата не доведе до желания от Киев успех. Американците са искали атаката да започне много по-рано и в едно направление (на юг към Крим), докато ЗСУ предприеха различна тактика.

 

 

 

 

Капитан първи ранг от резерва на ВМС на Украйна Андрий Риженко на свой ред отбелязва, че някои от претенциите на Пентагона все пак били справедливи. По-специално по отношение на концентрирането на усилията в една посока. Той разкритикува украинското командване, че твърде дълго е отлагало контранастъплението, поради което Русия получи време за подготовка, пише агенция УНИАН.

 

 

 

Още преди началото на украинското контранастъпление американското разузнаване не вярваше, че украинците ще успеят значително да доближат войната до победа през 2023 г. Това рязко контрастираше с настроенията не само в Киев, но и в Пентагона, пише Washington Post.

 

 

 

В статия, базирана на разговори с осведомени източници, пожелали анонимност, изданието дава обща картина на настроенията на американското военно-политическо ръководство през февруари 2023 г. „През февруари, на първата годишнина от войната, украинският президент Володимир Зеленски се похвали, че 2023 г. ще бъде „годината на победата“. Ръководителят на Главното разузнавателно управление също обеща, че украинците скоро ще почиват в Крим, полуостров, който Русия анексира през 2014 г. Но в САЩ някои не са вярвали в това.

СВЯТ

More in СВЯТ

байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024