Коментари

Кристиян Шкварек: Само българският, либерално-градски „Бай Ганьо“ не вижда кой прави корупцията

Кристиян Шкварек: Само българският, либерално-градски „Бай Ганьо“ не вижда кой прави корупцията

 

 

vasilev-lorer-arnaudova

 

Само българският, либерално-градски „Бай Ганьо“ от Манастирски ливади не разбира… Кристиян Шкварек коментира разкритията на BIRD за далаверите на „Продължаваме промяната“. 

 

 

Ето какво написа той във Фейсбук:

 

 

Много е странно отношението към корупцията в България. То сякаш е заложник на една културна тропа, налагана старателно с години, че трябва да свързваме корупцията, кражбата и държавната злоупотреба с образа на мутрата, на селяндура, на ДС ченгето и на шкембестия селски кмет.

 

 

И обратното: същата тропа пък обслужва културно-социалния антипод на тези образи, а именно образования, възпитания, пътувалия, глобален човек.

Според наложения стереотип у нас тъкмо тези хора, тази прослойка – ерудираните и успели градски, бели якички, се очакваше да ни избави от корупцията. Корупцията, гласеше старателно налаганата от медии като „Капитал“ митологема, е практика на простия, провинциален, неуспял човек. На чалгаря.

 

 

 

Този, който слуша джаз и е следвал в Харвард не би се корумпирал, защото е вече успешен и му под нивото

 

 

 

Това, че целокупната градска общност у нас повярва на тази старателно налагана лъжа за пореден път доказа колко провинциални са всъщност либералите у нас. Показа, че хората, които най-много се прехласват по „развития свят“ тъкмо най-малко го познават.

 

 

 

Защото там, в „демократичните страни „, именно бялата якичка, завършилият Харвард или Принстън любител на скъпите вина, ценител на хубавия джаз, космополитен и глобален човек е самото олицетворение на корупцията.

 

 

 

На кражбата в огромни размери, на непотизма, на кронизма, на злоупотребата с власт и на схемите.

 

 

Главните герои във „Вълкът от Уолстрийт“ и „Наследници“ не са борци и мутри, а хора с обществения профил на Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев.

 

 

 

Защото тъпата, провинциална мутра ще направи тъпа, провинциална схема, докато в това време образованият, глобален схемаджия източва милиарди през три различни офшорки.

 

 

 

Това хората в развитите страни го разбират

 

 

 

И затова гледат с подозрение тъкмо на хора с профила (и историята) на Асен Василев. Само българският, либерално-градски „Бай Ганьо“ от Манастирски ливади не го разбира, след като години наред бе облъчван с Капиталска пропаганда за това как от една страна са корумпираните „мутри и чалгари“, а от другата „борещите се с корупцията успели, умни и красиви“.

 

 

 

Ще мине време и ще си дадем сметка, че така, както могат да крадат „умните и красивите“ никой друг не е могъл или имал фантазията и размаха да го прави.

 

Коментари

More in Коментари

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024