Политика

Унизително! Байдън отказа среща на Денков, наети лобисти пробват поне за снимка с Блинкен

Унизително! Байдън отказа среща на Денков, наети лобисти пробват поне за снимка с Блинкен

 

денков

 

 

 

Президентът на САЩ е отказал да се срещне с българския премиер Николай Денков, твърди Епицентър. бг от източници в ПП.

 

 

Както написахме преди два дни, премиерът Денков заминава на 7-8-9 февруари на официално или работно посещение в САЩ, което се организира от лобистите „Манатос и Манатос“. Те са наети срещу договор от 100 000 долара с партия „Продължаваме промяната“, подписан от финансовия минисър Асен Василев, в качеството му на съпредседател на ПП.

 

 

 

Въпреки крупната сума явно интересът към отиващия си премиер на България във Вашингтон е нулев, след като администрацията на Белия дом е отказала да включи дори 3-минутна среща с него в графика на президента Байдън.

 

 

Лобистите обаче трябвало да заработят хонорара си и сега усилията им са насочени към среща на Николай Денков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен или за поне снимка с него. Но и това се оказва трудно, защото към този момент такава среща все още не осигурена.

 

 

 

Ако и тя се провали, тогава посещението на Денков зад океана става безпредметно. А това е много унизително за амбициозния Денков, който се моли едва ли не като просяк да бъде приет във висшите управляващи среди в САЩ. Унизително е и за България, защото все пак отказът е не към туриста Денков, а към българския министър – председател.  Унизително е, че за а първи път в историята на българската дипломация наета от политическа партия лобистка компания организира посещение на български премиер в чужбина. И на всичкото отгоре – дори срещу пари никой не иска да се види с този премиер, което е красноречива оценка за него.

 

 

 

 

На въпрос на Епицентър. бг – защо Денков толкова много настоява да се представи в САЩ, след като слиза от премиерския пост, от ПП обясниха, че академикът много искал да се похвали с успехите на кабинета за евроатлантизма и да си пришие всички заслуги в тази посока.

 

 

 
В същото време прави впечатление, че за 9 месеца, откакто е на премиерския пост, Николай Денков не е бил поканен за нито една официална външно-политическа визита, нито пък е поел домакинство на свой колега у нас. Всичките му външно-политически срещи са в рамките на Брюкселски инициативи. От тях най-запомняща бе срещата му с канцлера на Австрия Карл Нехамер, в рамките на Европейския съвет в Брюксел, която завърши с пълно фиаско за Денков и с отказ на Виена за пълноправното ни членство в Шенген.

 

 

А партия „Продължаваме промяната“ дължи отговор на обществото с какви пари е заплатено на лобистите от САЩ, тъй като Законът за политическите партии в България не предвижда обществени средства от партийните субсидии да бъдат използвани за лобистка дейност.

 

Валерия Велева, Епицентър

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024