Политика

Владислав Горанов : Нашите бащи и майки спестяват от увеличените пенсии и блокират икономиката

Владислав Горанов : Нашите бащи и майки спестяват от увеличените пенсии и блокират икономиката

5b1fb37814fe4e3b088fbc3b83e27888

 

 

Обективно погледнато датата 1 януари 2025 година е желана за влизане в еврозоната, но не съм убеден доколко е постижима. Това заяви по БНТ бившият министър на финансите Владислав Горанов. Според него с „доста разпусната финансова политика това трудно се постига“.

 

 

„Към днешна дата имаме предизвикателство пред критерия инфлация. Това, което не се прави в тази посока е малкото инструменти, които имаме за борба с инфлацията, най-вече чрез фиска, действат обратно. Нашите публични финанси увеличават инфлацията, не я намаляват.

 

 

Инфлацията като темп намалява, но българската инфлация трябва да е съпоставена и да превишава минимално средната подобна за еврозоната. Към декември нашият показател е близо два пъти по-висок от този на еврозоната.

 

 

Тоест оставащите няколко месеца, през които Европейската Комисия и Европейската Централна банка трябва да преценят дали сме готови за еврото, най-вероятно няма да са достатъчни, за да може този показател да слезе на нивата, на които е необходимо, за да сме одобрени за еврозоната в сроковете, в които ние искаме. Казвам това, за да разберете, че аз съм отявлен радел на присъединяването към еврозоната, но обективната реалност може би няма да бъде 1 януари 2025 г. Датата е желана, но не съм убеден до колко е постижима“, подчерта Владислав Горанов.

 

 

Бившият финансов министър заяви, че финансовата политика на управляващите в момента е проинфлационна, което не ни приближава към влизането в еврозоната, а ни отдалечава.

 

 

 

„Не съм против доходите да растат. Но като увеличиш с 10 млрд. пенсиите в много кратък период, като се има предвид и пределната склонност към спестяване на нашите майки и бащи, тези ресурси вместо да отидат в инвестиции, или в нещо друго, което не действа толкова проинфлационно, отиват или в крайно потребление или се утаяват в банковата система, откъдето се явява последващият проблем, свързан с експанзията в кредитирането.

 

 

При огромни текущи разходи в бюджета, неминуемо това оказва проинфлационно влияние. Никъде не сме видели до сега инфлация да се бори с изпреварващо увеличение на доходите. Самата инфлация компенсира неизработения доход. Това е доктринална заблуда на сегашните управляващи на публичните финанси, или някаква вяра в Perpetuum mobile.“

 

 

„След присъединяването към ИЕРЕМ-2 през 2020 година пред нас остана по-скоро техническа работа с изпълнението на критериите от Маастрихт за присъединяване към еврозоната. За съжаление загубихме доста време и темпо. В Хърватия например, където започна подготовката за членство в ИЕРЕМ-2 година след България, от повече от година е член на еврозоната. Правителствата след редовното правителство на ГЕРБ можеха с по-бързи темпове да направят подготовка за приемане на еврото. През 2021 г. тази тема въобще не беше на дневен ред. Не е действано проактивно в тази тема“, допълни Владислав Горанов.

 

 

 

При предстоящата ротация вероятно ще се стигне до замяна само на фигурата на министър-председателя. Не се очакват други съществени изменения в персоналния състав, а подобна формула би потушило евентуално напрежение в управлението. Това прогнозира бившият финансов министър Владислав Горанов.

 

 

„Мисля, че ще мине относително гладко ротацията. Друг е въпросът, че забелязвам колегите от ПП се опитват да предоговарят и обявяват допълнителни претенции извън предварително договореното. От натрупването на много претенции от различни страни вероятно ротацията ще стане във вида, в който си я представяме механично. Замяната само на двамата премиери Денков с Габриел“, каза още Горанов.

 

БНТ, Лупа бг

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024