Политика

За да мине ротацията: Създават нов пост на Николай Денков

За да мине ротацията: Създават нов пост на Николай Денков

3323532d09b659479b63b15bcdfd4a95

 

 

Зациклянето на споровете между ГЕРБ и ППДБ кой да бъде външен министър – Мария Габриел или Николай Денков – което постави голяма въпросителна пред ротацията на 6 март, може да бъде избегнато фино и елегантно с въвеждането на нов пост в Министерския съвет на Мария Габриел – на министър по европейските въпроси.

 

 

Това смятат депутати от двете парламентарни групи, пише „Труд“.

 

 

На този пост да бъде сложен желаещият да пътува по света Николай Денков. Постът външен министър ще си остане за ГЕРБ и дали ще бъде зает от Габриел или някой друг кадър на партията с голям опит – това ще си решават хората на Борисов.

 

 

С поста министър по европейските въпроси ще бъдат удовлетворени ненаситните апетити на ППДБ, които ще трябва да оттеглят искането си за Външно, смятат наблюдатели.

 

 

 

Впрочем напълно е възможно това настояване на ППДБ да бъде с цел ГЕРБ да не посегнат на смяната на министри от хората на Кирил и Асен. Бойко Борисов изрежда тези министри почти всяка сутрин в Народното събрание – на спорта, на регионалното развитие, на земеделието, на икономиката, на туризма – почти половината състав на кабинета, назначен от ППДБ.

 

 

 

И ако Кирил и Асен спрат ултиматумите си за Външно, за да може Николай Денков да пътува, то Борисов може и да помилва някои от любимците на некоалиционните си партньори министри.

 

 

 

Въпросът дали Габриел ще остане външен министър в нейния си кабинет или ще бъде сложен нов човек, какъвто от ГЕРБ имат поне 5-6, тепърва предстои да бъде сложен на масата на преговорите.

 

 

Дали ще е Даниел Митов или Николай Младенов – и двамата вече са били външни министри с голям опит и познанства с влиятелни политици на Запад, а за Младенов – и в арабския свят.

 

 

 

Гафът, който допусна напиращият да заеме поста дипломат номер 1 на страната ни Денков в присъствието на британския външен министър Дейвид Камерън, преля чашата, категорични са от ГЕРБ.

 

 

 

Тогава премиерът не успя да отговори на журналистически въпрос за балканската интеграция и се опита да замаже положението, като показа, че уж не разбра добре питането.

 

 

 

Седящата до него Мария Габриел обаче своевременно взе думата и даде дълъг и изчерпателен отговор, с което демонстрира, че експертизата ѝ във външната политика е безспорна, както и че успява да владее положението изцяло.

 

 

“Мария се показа като умел политик и добър оратор, все качества нужни за един успешен министър-председател”, заявиха депутати от партията на Борисов.

 

Труд

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024