СВЯТ

Украинската армия се изтегля от Авдеевка след масирана руска атака

Украинската армия се изтегля от Авдеевка след масирана руска атака

 

1010x570 (1)

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски посети Авдеевка през декември.

 

 

 

Военният анализатор на германския BILD Юлиан Рьопке обяви преди минути, че украинската армия се изтегля от Авдеевка, Донецка област, съобщава OFFNews.bg.

 

 

Според него в момента тече мощна руска офанзива и нашествениците се придвижват бързо от всички страни. Да се надяваме, че повечето от бойците на ВСУ ще бъдат изведени навреме, пише Рьопке. До момента тази информация не е потвърдена от властите в Киев, но военният кореспондент на BILD се смята за един от най-авторитетните и обективни анализатори на войната в Украйна.

 

 

 

 

 

Украйна съобщи, че след месеци на тежки сражения изтегля войските си от някои части на източния град Авдeeвка на по-добри позиции, а в битката са се включили закалени в сраженията резервни бойци от една бригада, съобщава агенция „Ройтерс“. Ето какво допълва агенцията:

 

 

 

Русия се опитва да обкръжи и превземе Авдeeвка близо две години след пълномащабното си нахлуване в Украйна, а опората на Киев в града изглежда все по-нестабилна, като снабдителните му линии са застрашени.

 

 

Превземането на Авдeeвка е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двете провинции, които съставляват индустриалния регион Донбас, и може да осигури на президента Владимир Путин победа на бойното поле, която да представи пред избирателите, когато се стреми да бъде преизбран следващия месец.

 

 

 

„В Авдeeвка на някои места се провеждат маневри за изтегляне на нашите части на по-изгодни позиции, на някои места за изтласкване на (руснаците) от позициите“, заяви украинският военен говорител Дмитрий Лиховий в коментар по телевизията.

 

 

„Затова основното съобщение във връзка с всичко това е, че доставките до Авдеевка и евакуацията оттам са затруднени.“

 

 

 

Той заяви, че военните са активирали „резервна логистична артерия“, която е била подготвена предварително.

 

Една от най-значимите украински бойни единици – Трета щурмова бригада – заяви, че е била спешно изпратена в Авдеевка, за да подсили войските на Киев там.

 

 

Бригадата, която се състои от щурмова пехота, заяви, че ситуацията в Авдеевка е „адска“ и „застрашителна и нестабилна“, но че е провела рейд срещу руските сили в някои части на града и е дала тежки жертви.

 

 

Миналото лято бригадата взе участие в контранастъплението в Източна Украйна и се сражаваше в битката за Бахмут – друг град в Източна Украйна, който се задържа в продължение на много месеци, преди да бъде превзет през май миналата година.

 

 

 

„Противникът продължава активната ротация на войските си (около Авдеевка) и разполага нови сили и техника в града“, пише в Телеграм канала на бригадата.

 

 

 

„Ситуацията в момента на пристигането на бригадата беше изключително критична.“

 

 

 

Заместник-командирът на подразделението Максим Жорин заяви, че боевете са много по-ожесточени от битката при Бахмут и че силите на Киев имат числено и оръжейно превъзходство в Авдеевка.

 

 

 

 

Руските сили се опитват да настъпят към града от октомври и са го обградили от три страни, като са оставили ограничени пътища за снабдяване на украинските войски, които са се окопали там.

 

 

 

Лиховий заяви, че Русия е съсредоточила около 50 000 военнослужещи на фронта в Авдеевка, а в боевете в града участват руски тактически щурмови групи, които са малки, но увеличават числеността си. „Към тях се присъединяват и бронирани групи под формата на танкове и друга бронирана техника“, каза той.

 

 

 

Военните усилия на Украйна са изправени пред големи предизвикателства и несигурност относно бъдещето на американската военна помощ. Уморените войски, някои от които се сражават от почти две години и са разположени по протежение на обширен 1000-километров фронт, изпитват критичен недостиг на артилерийски снаряди.

 

 

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски смени популярния си началник на армията и тази седмица ще посети Франция и Германия, където вероятно ще търси подкрепа за спешна нова военна помощ.

 

 

Авдеевка, където от предвоенното население от 32 000 души са останали по-малко от 1000 жители, се намира на север от руския бастион Донецк, над който Украйна загуби контрол през 2014 г., когато привържениците на Москва започнаха въстание.

В града има огромен завод за производство на кокс, който е спрял да функционира по време на войната.

 

 

 

И двете страни разглеждат Авдийвка като ключова за пълния контрол на Русия над Донецка и Луганска област и като врата към град Донецк, чиито жилищни райони са обстрелвани от Украйна, понякога от Авдийвка, твърдят руски официални лица, заключава „Ройтерс“.

 

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024