Коментари

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

 

sivilov

 

 

 

Нелогично е Путин да организира атентат срещу собствените си хора. Това заяви пред БНР историкът Александър Сивилов. Кърваво терористично нападение беше извършено вчера вечерта в Подмосковието. Въоръжени с автоматични оръжия нападатели нахлуха в концертната зала „Крокус Сити Хол“ в Красногорск малко преди началото на рок концерт. Броят на жертвите до момента е 115. „Управлението в Москва няма нужда да действа по този начин“.

 

 

 

Сивилов посочи, че и на проведените наскоро президентските избори хората са се консолидирали около настоящата власт. Историкът изрази съмнения относно поетата отговорност за извършване на атентата от страна на „Ислямска държава“. „Има много несъответствия с начина, по който действат обикновено.

 

 

 

„Ислямска държава“ в последните години се опитва да си припише огромно количество от нападения. Смятам, че в този случай говорим за нещо подобно. Ключов елемент на джихада е, че трябва да загинеш в борбата с неверниците, за да получиш място в рая. Тези хора не го направиха. Те избягаха.

 

 

 

Въпросителните за това кой е поръчал цялата история са прекалено много. Смятам, че ние няма да намерим отговора“. Това обаче е следваща фаза на войната в Украйна, заяви Сивилов в предаването „Политически НЕкоректно“. „Независимо дали Украйна стои зад този удар, ще има ескалация от страна на Русия, която през последните месеци се опитваше да изглежда диалогична“.

 

 

 

Сивилов отбеляза, че много анализатори се опитват да приравнят нападението с един от най-смъртоносните и зрелищни терористични актове в историята на съвременна Русия – вземането на заложници през 2002 г. в театър „Норд-Ост“ в Москва, при който загинаха 170 души. „Разликите са много повече, отколкото приликите. В този случай не излезе никакво политическо послание“.

 

 

 

 

Сивилов коментира информацията, че две седмици по-рано Държавният департамент на Съединените щати е предупредил американските граждани да избягват масови струпвания на хора в Москва заради разузнавателни данни, че е възможен терористичен акт.

 

 

 

„Появи се версия, че предупреждението е било някакъв опит за провокация от страна на САЩ. Разграничавайки се така, сега е ясно за повечето хора, че САЩ не би трябвало да стоят зад този атентат“.

 

 

 

Много малко вероятно е нещо подобно да бъде организирано съвсем самостоятелно, обясни той и допълни, че възможностите на украинското разузнаване са доста сериозни, особено за атаки, които стават на територията на Руската федерация.

 

 

 

„Но какъв би бил интересът на украинското правителство? Струва ми се малко вероятно хората около Зеленски да стоят зад това. То е организирано от хора, които искат тази война да не спре, а да стане още по-интензивна, да се включат още държави. За Русия в момента по-добър вариант е тази война да приключи“.

 

 

 

Ескалацията на войната би могла да даде отражение и в САЩ и би била от полза на настоящия президент Джо Байдън, който ще се бори за нов президентски мандат с Доналд Тръмп, смята още Сивилов.

 

БНР, kritichno.bg

Коментари

More in Коментари

1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024