Коментари

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

 

sivilov

 

 

 

Нелогично е Путин да организира атентат срещу собствените си хора. Това заяви пред БНР историкът Александър Сивилов. Кърваво терористично нападение беше извършено вчера вечерта в Подмосковието. Въоръжени с автоматични оръжия нападатели нахлуха в концертната зала „Крокус Сити Хол“ в Красногорск малко преди началото на рок концерт. Броят на жертвите до момента е 115. „Управлението в Москва няма нужда да действа по този начин“.

 

 

 

Сивилов посочи, че и на проведените наскоро президентските избори хората са се консолидирали около настоящата власт. Историкът изрази съмнения относно поетата отговорност за извършване на атентата от страна на „Ислямска държава“. „Има много несъответствия с начина, по който действат обикновено.

 

 

 

„Ислямска държава“ в последните години се опитва да си припише огромно количество от нападения. Смятам, че в този случай говорим за нещо подобно. Ключов елемент на джихада е, че трябва да загинеш в борбата с неверниците, за да получиш място в рая. Тези хора не го направиха. Те избягаха.

 

 

 

Въпросителните за това кой е поръчал цялата история са прекалено много. Смятам, че ние няма да намерим отговора“. Това обаче е следваща фаза на войната в Украйна, заяви Сивилов в предаването „Политически НЕкоректно“. „Независимо дали Украйна стои зад този удар, ще има ескалация от страна на Русия, която през последните месеци се опитваше да изглежда диалогична“.

 

 

 

Сивилов отбеляза, че много анализатори се опитват да приравнят нападението с един от най-смъртоносните и зрелищни терористични актове в историята на съвременна Русия – вземането на заложници през 2002 г. в театър „Норд-Ост“ в Москва, при който загинаха 170 души. „Разликите са много повече, отколкото приликите. В този случай не излезе никакво политическо послание“.

 

 

 

 

Сивилов коментира информацията, че две седмици по-рано Държавният департамент на Съединените щати е предупредил американските граждани да избягват масови струпвания на хора в Москва заради разузнавателни данни, че е възможен терористичен акт.

 

 

 

„Появи се версия, че предупреждението е било някакъв опит за провокация от страна на САЩ. Разграничавайки се така, сега е ясно за повечето хора, че САЩ не би трябвало да стоят зад този атентат“.

 

 

 

Много малко вероятно е нещо подобно да бъде организирано съвсем самостоятелно, обясни той и допълни, че възможностите на украинското разузнаване са доста сериозни, особено за атаки, които стават на територията на Руската федерация.

 

 

 

„Но какъв би бил интересът на украинското правителство? Струва ми се малко вероятно хората около Зеленски да стоят зад това. То е организирано от хора, които искат тази война да не спре, а да стане още по-интензивна, да се включат още държави. За Русия в момента по-добър вариант е тази война да приключи“.

 

 

 

Ескалацията на войната би могла да даде отражение и в САЩ и би била от полза на настоящия президент Джо Байдън, който ще се бори за нов президентски мандат с Доналд Тръмп, смята още Сивилов.

 

БНР, kritichno.bg

Коментари

More in Коментари

big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024