Политика

Габриел: Няма да правя правителство, ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, отиваме на избори

Габриел: Няма да правя правителство, ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, отиваме на избори

габи-1

 

 

Отстъпихме за министрите на отбраната и енергетиката, ПП-ДБ поискаха и МВР, повече няма да търпим нови и нови условия, край, каза вицепремиерът в оставка 

ГЕРБ ще чака ”Промяната” за преговори след изборите

 

 

ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат. Утре ще оттегля кандидатурата си за министър-председател от парламента. Това заяви номинираната от ГЕРБ за нов министър-председател Мария Габриел.

 

 

„Оценявам, че разговорите продължиха. Благодаря на всички. Благодаря и на акад. Денков, с който не прекрачихме граници, отвъд които разговорът помежду ни да е невъзможен“, започна Габриел.

 

 

“Ние казваме – не. Не на постоянните нови условия, и на нови и нови условия“, посочи тя.

 

 

„Изразявам съжаление от създалата се ситуация“, каза Габриел.

 

 

“Всички видяхме, че в последните девет месеца важни реформи се случват с ГЕРБ. Имаше разговори. В тях ГЕРБ отново направи жест и отстъпи. В този момент вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане”, разказа тя.

 

 

„В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за министерството на отбраната и министерството на енергетиката, бе поискана смяна и в министерството на вътрешните работи“, продължи вицепремиерът.

 

 

Въпросите не са за нас, отвърна тя запитана защо е поискана смяната в МВР.

 

 

Не бива да се вторачваме в поста и в министерството, а в начина, по който това се случва. Казваме „не“ на каквито и да било нови условия, на каквито и да било преговори за втори мандат, каза Габриел.

 

 

Разминавания и различия по големите теми нямаме, каза тя. Изрази обаче разочарование, че вече договорени неща, са отхвърляме в последния момент.

 

 

Не очаквам лично извинение от Асен Василев, а към всички жени и майки, които са се осмелили да стоят на високи позиции. Не съм го получила, но продължихме преговорите, напомни тя.

 

 

Дата за службите и частта свързана със следствената тайна, са били единствените два въпроса, които са останали за дискутиране. “Но идват нови и нови условия, нали сте съгласни, че не може така?”, запита Габриел.

 

 

Врата за преговори, но след изборите, остави обаче Габриел. Дали и как ще се случат обаче зависело от това как ще премине предизборната кампания – дали тя ще бъде използвана за нахъсване на хора един срещу друг, дали ще се манипулира по време на нея, или “ще си дадем време да мислим какво искаме за страната”.

 

 

Този политически рекет, който беше упражнен спрямо нас е крайно време да бъде преустановен, настоя пък Теменужка Петкова. Тя подчерта, че борбата на ПП- ДБ е за “власт и за постове”. ГЕРБ пък стои плътно зад Мария Габриел.

 

 

Липсата на принципи взриви сглобката, категорична бе Деница Сачева.

 

 

С това недоверие, което беше демонстрирано, не можем да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на нашите международни партньори, подчерта и Рая Назарян. Тя благодари на Габриел, напомни, че тя не е спряла да работи и даде пример с усилията, които е положила за прибирането на българските моряци от кораба “Руен”.

 

24 часа

Политика

More in Политика

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024