Политика

Радев за атаката в Москва: Съболезнования за опечалените, солидарност с руския народ

Радев за атаката в Москва: Съболезнования за опечалените, солидарност с руския народ

радев-нов

 

 

 

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на семействата на загиналите при атаката в Красногорск. В профила си в социалната мрежа „Екс“ държавният глава написа, че осъжда атаката, при която загинаха повече от 60 души и много бяха ранени. „България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали“, написа Радев.

 

„Изказвам съболезнования на опечалените семейства и изразявам солидарност с руския народ“, допълни още президентът.

 

По информация на посолството на Република България в Москва, до този момент няма данни за загинали или пострадали български граждани при стрелбата в концертна зала в Москва, съобщиха за БТА от Министерството на външните работи.

 

Посолството на Република България в Москва е в контакт с местните власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост, допълват от МВнР.

 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва, Руска Федерация на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26. Телефон за екстрена връзка: 007-910-457-2835. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: EMBASSY.MOSCOW@MFA.BG

 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: CRISIS@MFA.BG.

 

В петък стрелба, последвана от огромен пожар в концертната зала с 6000 места „Крокус сити хол“ в Красногорск в Подмосковието, отне живота на най-малко 60 души, а най-малко 145 пострадаха.

 

Според различни източници нападателите са били между трима и петима. Те са носели тактически униформи и автоматични оръжия. Първо са открили огън по охраната на залата, намираща се в Крансогорск, което е северозападно предградие на руската  столица. След това нападателите са започнали да стрелят по зрителите, присъствали на концерт на групата „Пикник“. Действащата в Близкия изток джихадистка групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението, предаде Ройтерс.

 

Бойци на ИД „атакуваха голяма проява /…/ в покрайнините на руската столица Москва“, твърди групировката в своя канал в приложението „Телеграм“, цитирана от Франс прес. Джихадистката групировка твърди, че след нападението нейният отряд „се е върнал безопасно в базата си“.

 

По-рано днес руският депутат Александър Хинщайн написа в своя профил в „Телеграм“, че двама от заподозрените за извършители на снощната смъртоносна атака в покрайнините на Москва са били задържани в Брянска област след преследване с автомобил, предаде Ройтерс

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024