СВЯТ

За първи път Зеленски допусна преговори с Русия, без да се връща към границите от 1991 г., т.е. без Крим

За първи път Зеленски допусна преговори с Русия, без да се връща към границите от 1991 г., т.е. без Крим

 

768x432

 

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски за първи път заяви, че мирните преговори между Москва и Киев могат да започнат и без Украйна да се върне към границите от 1991 г. (което означава без Крим – бел.ред.) Той каза това в интервю за CBS News на 29 март.

 

 

Лидерът на киевския режим подчерта, че руската страна ще бъде „готова за диалог“, ако украинската държава успее да достигне границите от 2022 г., които съществуваха преди специалната военна операция на Русия.

 

 

„Няма да се наложи да деокупираме всички наши територии изключително с военни средства“, каза той.

 

 

Зеленски изрази увереност, че ако украинската армия успее да получи освободените от Русия територии, връщайки се към границата от 2022 г., в този случай руският лидер Владимир Путин ще бъде готов за диалог.

 

 

По-рано, на 29 март, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Украйна може да се провали и да загуби още повече. Той заяви, че Киев се нуждае от преговори и че „вече няма разумна дискусия между руснаците и Запада“.

 

 

Ден по-рано, на 28 март, украинският външен министър Дмитрий Кулеба призна, че е обсъждал „мирна формула“ с Русия. Той отбеляза, че обсъжданията биха могли да се проведат в рамките на евентуална втора и трета мирна среща на върха в Швейцария, съгласно одобрените от участниците правила.

 

 

В същото време говорителят на руския президент Дмитрий Песков посочи, че това изявление противоречи на забраната на украинския лидер Володимир Зеленски да проведе тези преговори. На свой ред представителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Русия няма да участва в конференцията за Украйна в Швейцария.

 

 

На 15 януари стана известно, че Зеленски е поискал от швейцарското ръководство да организира мирна конференция на високо равнище. Беше отбелязано, че в нея трябва да вземат участие възможно най-много държави. Швейцарският министър на външните работи Иняцио Касис заяви, че Русия ще бъде поканена, въпреки че пристигането на нейни представители е малко вероятно. В същото време на 13 март Захарова заяви, че Русия ще откаже евентуална покана именно заради опитите да лобира за така наречената „мирна формула“ на Зеленски.

 

 

Последният кръг от преговорите между Русия и Украйна се проведе на 29 март 2022 г. в Истанбул. Те продължиха около три часа. По-късно Киев официално се отказа от контакти с Москва. На 4 октомври 2022 г. украинският президент въвежда в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната за невъзможност за провеждане на преговори с руския президент Владимир Путин.

 

 

Специалната операция за защита на Донбас, която руският лидер обявява на 24 февруари 2022 г., продължава. Решението за нейното провеждане беше взето на фона на изостряне на ситуацията в региона заради обстрела от страна на украинските военни.

 

Източник: „Известия“

 

СВЯТ

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024