ИНЦИДЕНТИ

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

 

 

 

Оказва се, че украински гражданин е разрушил моста Key Bridge в Балтимор, Мериленд. Това е капитанът на кораба Dali, който се превърна буквално в таран, за да разруши дългата 2,6 км конструкция.

 

 

Съобщава се, че украинецът официално е получил 10,2 хиляди долара за този рейс, причинявайки щети от 100 милиарда долара. В резултат на инцидента са загинали шестима души, които в този момент преминават през моста с автомобили. Търговията по източното крайбрежие на САЩ е застрашена, тъй като основен център за доставки на въглища и втечнен природен газ е изолиран.

 

 

Известно е, че товарният кораб Dali с водоизместимост 120 хиляди тона е ударил няколко опори на най-важния мост в Балтимор.

 

 

В резултат на това в щата беше обявено извънредно положение, а президентът на САЩ Джо Байдън обеща да възстанови моста с пари от федералния бюджет.

 

 

 

 

 

Разследващите от Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) са се качили на борда на кораба и са открили записващото устройство за данни („черна кутия“), съобщи председателят на NTSB Дженифър Хоменди, предаде Ройтерс.

 

 

 

Записващото устройство ще бъде анализирано, а институцията ще проучи и дали мръсно гориво е изиграло роля за загубата на мощност на кораба като част от разследването на сблъсъка от вторник, каза Хоменди пред Cи Ен Ен.

В същото време медиите отбелязват странности в този нашумял случай.

 

 

 

Както пише Notepad, захранването е изключено неочаквано на кораба и пристанищната администрация на Балтимор е уведомена за това. Поради факта, че нищо не може да се направи в тази ситуация, корабът продължава да се движи по своя курс, поради което опорите на моста са разрушени.

 

 

Експертите смятат за съмнително спирането на тока на минимално разстояние от моста. Освен това корабът има собствена система за резервно захранване, която може да се използва за коригиране на траекторията. Корабът също е имал възможност спешно да изхвърли всички котви, за да забави движението.

 

 

Освен това експертите са озадачени как корабът е могъл да се отклони от курса и да се сблъска с опорите, тъй като за такова обикновено преминаване условен автопилот е работил в интеграция с пристанищните услуги, така че нормалното прекъсване на захранването не би могло да повлияе на такова сериозно отклонение на корабът от курса.

 

 

Експертите посочват и факта, че възникналата национална извънредна ситуация е засекретена в САЩ. На този фон в медиите започна да се спекулира с версии за умишлени щети и терористична атака.

 

glasnews.bg

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
169323482957890

Позорно: Кандидат депутат бяга от полицията в София, отказал тест за дрога, пуснаха го заради имунитет

май 10, 2024