Европа

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

 

 

IMAGE_15742539_40_0

 

 

 

Службата за военно контраразузнаване на Германия разследва съобщенията, че руски служби са прехванали разговор между офицери от Бундесвера за крилатата ракета „Таурус“. Говорител на Федералното министерство на отбраната обясни, че въпросът се разследва. Твърди се, че разговор между офицери от Бундесвера за евентуални доставки на „Таурус“ за Украйна е бил прехванат от Русия, съобщава Дойчландфунк.

 

 

Не беше възможно да се каже нищо за съдържанието на очевидно прихванатата комуникация. Според съобщения от няколко медии руската държавна телевизия RT е публикувала вчера запис на разговор между висши офицери от военновъздушните сили. Твърди се, че дискусията е била съсредоточена върху евентуалното разполагане на „Таурус“ в Украйна. Въпреки това канцлерът Олаф Шолц досега е изключвал предаването на оръжейната система на страната.

 

 

 

Председателят на парламентарната комисия за контрол фон Ноц призова за цялостно разследване. Политикът от Зелените заяви пред Redaktionsnetzwerk Deutschland, че ако историята се потвърди, това ще бъде изключително проблематичен процес. Освен това възниква въпросът дали става въпрос за структурен проблем в областта на сигурността.

 

 

 

Записът е с продължителност около половин час и в него високопоставени офицери от военновъздушните сили обсъждат подробно как германските крилати ракети „Таурус“ могат да бъдат разположени в Украйна. Очевидно става въпрос за запис на телефонна конференция и експертите смятат, че той е автентичен, пише по темата „Шпигел“.

 

 

 

Подслушвани ли са военните? Тайната служба на Бундесвера MAD в момента разследва този въпрос с пълна сила. Всеки, който слуша записа, веднага разбира колко взривоопасен е въпросът: офицерите обсъждат, наред с други неща, цели, които Украйна теоретично би могла да унищожи с „Таурус“. Споменава се стратегически важният мост към Кримския полуостров.

 

 

 

Канцлерът Шолц потвърди тази седмица, че е категорично против доставката на крилати ракети „Таурус“.

 

 

 

Офицерите са били доста небрежни по време на срещата си: използвали са сравнително лесната за подслушване платформа WebEx. Като се има предвид взривоопасният характер на темите, в този случай е трябвало да се използва криптирана линия. И е възможно инцидентът да ескалира.

 

 

 

WebEx се използва редовно от германските въоръжени сили и Министерството на отбраната. Сега основният въпрос е: дали руските служби са могли да получат още повече вътрешна информация? Това би било провал, особено в настоящата ситуация, пише още „Шпигел“.

 

 

 

В. „Велт“ твърди, че записът на разговора се разпространява в Бундесвера. Няколко военни са говорили пред изданието и са заявили, че записът е автентичен.

 

 

 

Друг немски вестник – „Билд“, посочва, че има много причини да се предполага, че записът на разговора е автентичен, дори и Бундесверът да не потвърждава тази информация. Изданието също така отбелязва, че един от участниците в срещата е бил в Сингапур – хотелската му стая може да е била подслушвана, телефонът му да е бил хакнат или да е бил свързан с незащитена мрежа.

 

 

 

В записа четирима „офицери от Бундесвера“ обсъждат възможностите на крилатата ракета „Таурус“. По-специално, в разговора се предполага, че заедно с тези ракети в Украйна ще трябва да бъде изпратен и германски военен персонал.

 

 

 

Освен това събеседниците говорят за възможен удар с ракети „Таурус“ по Кримския мост. Според участниците в разговора атака с използване на малък брой ракети вероятно няма да унищожи моста.

 

 

 

Изданието нарича „очевидно“ предположението, че записът е направен от руските разузнавателни служби или от „някой от техните партньори“. Според „Билд“ Бундесверът се опитва да ограничи щетите от появата на разговора в мрежата. По-специално, акаунтите в социалната мрежа X (бивш Twitter), които са разпространили разговора, са били изтрити.

 

 

 

Източник: „24 часа“, dnes.dir.bg

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024