Европа

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

Image_17542094_40_0

 

 

 

Европрокурори разследват дали председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е участвала в измама с COVID ваксини. Говорителят на прокуратурата в Лиеж твърди, че тя е имала лична комуникация с директора на „Пфайзер“.

 

 

 

Случаят беше прехвърлен на европрокуратурата от белгийската прокуратура. Там Фон дер Лайен бе разследвана за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“, сочат документи.

Все още няма обвинени по случая.

 

 

 

Белгийските съдебни власти в Лиеж започват разследването през 2023 г. след жалба, подадена от Фредерик Балдан. По-късно жалба подават и Унгария, и Полша. Полското правителство обаче е в процес на оттегляне на жалбата си, след като на изборите победи проевропейското правителство на Доналд Туск.

 

 

 

В жалбата на Балдан се твърди, че Урсула фон дер Лайен е комуникирала лично с шефа на „Пфайзер“Алберт Бурла чрез SMS-и. Това се случило точно преди ЕС да сключи сделка за над 20 млрд. евро за ваксини, в разгара на пандемията от COVID-19.

 

 

 

Разследването на Европейската прокуратура е общоевропейско и може да се конфискуват телефони и други материали от офиса на ЕК.

 

 

 

От Европейската комисия засега отказват да разкрият съдържанието на текстовите съобщения и дори да потвърдят дали съществуват наистина.

 

 

Сделката за ваксините е договорена през 2021 г. и се считаше за голям успех за Фон дер Лайен. Количеството ваксини обаче още тогава повдигна много въпроси, а в края на миналата година разкриха, че най-малко 4 млрд. евро са потънали в пропилени дози.

 

 

 

В отговор на директен въпрос, зададен ѝ от „Политико“ относно изчезналите текстови съобщения, фон дер Лайен каза: „Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите.“

 

 

От Европейската комисия заявиха, че не знаят да има развитие по темата.

„Пфайзер“ отказаха да коментират.

 

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024