Политика

Парламентът задължи Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергетиката до 31 март

Парламентът задължи Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергетиката до 31 март

 

асенка-1

 

 

 

  • В това от „Продължаваме промяната“ видяха политическа атака с цел той да не бъде повече финансов министър

 

Дефицит от 1 млрд. лева в енергетиката трябва да покрие финансовият министър Асен Василев – такава задача му възложи парламентът, който прие проект на решение за предприемане на действия във връзка с наличие на ликвидни проблеми и невъзможност Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да изпълнява законовите си задължения.

 

 

Така Василев трябва да покрие оперативния дефицит на Фонда в срок до 31 март 2024 г.

 

 

 

Предложението беше внесено миналата седмица от  Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Станислав Анастасов и беше вкарано в дневния ред на депутатите извънредно днес. То получи подкрепата на всички партии, с изключение на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

 

 

Темата предизвика близо 4-часови дебати с елементи на политически нападки и критики към финансовият министър Асен Василев от всички парламентарни партии.

 

 

В това от „Продължаваме промяната“ видяха политическа атака с цел той да не бъде повече финансов министър.

 

 

 

Според Делян Добрев за последните три години Василев е иззел 5,411 млрд. лв. дивиденти от държавната енергетика.

 

 

 

„Това не са пари, които са върнати на бизнеса. Това са парите, които Асен Василев лично прибра в бюджета. Компенсациите за бизнеса са различни средства, които се събират и харчат по друг ред“, посочи Добрев.

 

 

 

Енергийният сектор беше обезкървен и сега е момента да платим задълженията. Това се случи за да поддържаме измамата, че имаме добър бюджет. Другата причина е, че Асен Василев трябваше да се преоблече и да поддържа дясна политика, посочи Красимир Вълчев от ГЕРБ. Тепърва ще плащаме неговата ляво-популистка политика, посочи още той.

 

 

 

Според Искрен Митев от ПП-ДБ темата за покриване на дефицита във фонда както и играенето със страха на хората, че цената на тока щяла да се вдигне с 20% от лятото, била с цел дискредитирането на Василев.

 

 

 

Средства във фонда за капиталов буфер за компенсиране на бъдещо такова увеличение нямало и това можело да доведе до пряко увеличение на цените на тока за домакинствата при излизането им на свободния пазар лятото.

 

 

 

Затова от БСП поискаха отлагане с една година на либерализацията на пазара на ток за битовите потребители, съобщи в кулоарите на парламента лидерката Корнелия Нинова.

 

 

 

Те предлагат излизането на свободния пазар за битовите клиенти да влезе в сила от 1 юли 2025 година, вместо тази година.

 

 

 

Причината е, че това би оскъпило тока за домакинствата с до 20 %. Това от своя страна криело риск за икономиката и за еврозоната, защото би повишило и инфлацията.

 

 

 

Инфлационният критерии е именно този, който страната ни все още не покрива за влизането ни в Еврозоната.

 

 

 

Нинова посочи, че ангажиментът за пълната либерализация на пазара на ток е записан в ПВУ, но там нямало конкретна дата, в която да бъде изпълнено и отлагането на реформата с 1 година нямало да бъде фатално за средствата, които страната ни трябва да получи по механизма.

 

 

 

В Закона за енергетиката сега е записано, че през 2026 г. всички битови потребители трябва да излязат на енергийния свободен пазар. Законът предвижда Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик на електроенергия.

 

 

 

Регулираните цени за крайните битови потребители трябва се прилагат до 31 декември 2025 г. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.

 

 

 

Електроразпределителните дружества нямали средства, за са компенсират семействата за увеличението на цените, посочи Драгомир Стойнев.

 

24 часа

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024