Политика

Кметът Терзиев със заплата над 9000 лв., от 1 април и парите на съветниците скачат три пъти

Кметът Терзиев със заплата над 9000 лв., от 1 април и парите на съветниците скачат три пъти

 

phpxr8ibc_559x345

 

В Столичния общински съвет е внесено любопитно и скандално предложение. В ситуация, когато Столична община и СОС половин година почти не работят, едно от важните предложения е за вдигане на заплатите на кметове и общински съветници.

 

 

Столичният кмет Васил Терзиев ще получава максимално допустимата от закона заплата, равна на министерска, от 1 април. Според данни на НСИ за декември миналата година – последният месец от отчетно тримесечие, Терзиев ще получава над 9100 лева. 

 

 

Заплатите на заместник-кметовете на СО, председателят на СОС и заместниците му, съветниците, районните кметове и кметовете на кметства, които се определят според тази на кмета на София също се увеличават.

Досега заплатата на кмета на столицата бе 2900 лева.

 

 

 

Вносители на предложението са Цветомир Петров, председател на СОС, Вили Лилков – Синя София, Севдалина Петрова – напуснала Възраждане, Борис Бонев – ПП-ДБ-СС, Иван Таков – БСП и Пламен Данаилов от ИТН. 

 

 

 

Заплатите на зам.-кметовете са 80% от кметската, досега те бяха 2200 лева. Председателят на СОС досега получаваше 2300 лв. или 90% от кметската – или вече над 8200 лв.

В пъти се увеличават и заплатите на 61 общински съветници, които вече няма да се разписват на досегашните 1800 лв, а срещу 70% от новата заплата на шефа на СОС – или близо 5800 лева. Съгласно закона обаче те имат право да работят и на трудови договори.

 

 

В София има 24 районни кметове, които се подписват под 2400 лева месечно, които сега ще се увеличат над 7300 лв.

В пъти скачат и заплатите на земестниците им, както и на кметовете на кметства.

 

 

Тъй като заплатите на министрите са с 30% по-високи от депутатските – равни на 3 средни заплати в обществения сектор, възнагражденията и на кметовете и общинските съветници също ще растат на тримесечие.

 

 

 

Вносителите на доклада, който предстои да се гласува на следващото заседание на СОС на 28 март, се мотивират, че заплатите на кметове и съветници не са променяни от 2014 г., с изключение на тези на районните кметове с последна промяна от 2017 г.

 

 

 

Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция. Малнутрицията е средна или тежка форма на недохранване. Получих 1466.97 лв. за приблизително половин месец на поста. Задържах 1 лев, като символична моя заплата, а останалите дарих“, написа кметът Терзиев във фейсбук още през декември миналата година.

 

 

 

Терзиев припомня, че още през юли е обещал да дарява заплатата си като кмет за каузи и инициативи на гражданите. Винаги съм смятал, че дарението е много личен акт. Аз обаче съм на публична длъжност, дал съм публично обещание и съм длъжен да споделям дали и как изпълнявам обещанията си“, допълва кметът на София.

 

Оф нюз

 

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024