Политика

Българите от Херсон с видеопослание: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев

Българите от Херсон с видеопослание: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев

 

1010x570

 

 

Етнически българи, живеещи в Херсонска област, са записали видеопослание до българския президент и политическите партии, в което ги призовават да спрат да изпращат боеприпаси на украинските въоръжени сили (ВСУ), съобщи кореспондент на ТАСС.

 

 

 

 

„Уважаеми български президент Румен Радев, знаем, че докрай бяхте против доставката на тези оръжия за укронацистите. Знаем също така, че прозападните партии Ви принудиха да го направите все пак чрез парламентарно гласуване. Искрено Ви молим Вие и трите политически партии, които са готови да се противопоставят – партия „Възраждане“, партия „Има и такива хора“ и Българската социалистическа партия – да предотвратите по-нататъшни доставки на оръжие за украинската страна. Моля, спасете живота ни“, заяви Генадий Недялков, представител на българската общност в Херсонска област.

 

 

 

По думите на Недялков в Херсонска област живеят около 2000 етнически българи, включително около 300 деца. Те са подложени на обстрел от ВСУ в Голопристански и Альошкински общински райони. „Аз съм майка на три деца. Към днешна дата живеем в Херсонска област. Всеки ден изпращам децата си на училище. Душата ме боли и сърцето ме боли, притесненията са големи, че ще дойде ракета и децата ни ще загинат. Моля, спрете доставките на оръжие“, – призова на български език представителката на общността Любов Недялкова.

 

 

 

 

 

Ръководителят на Кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер също се присъедини към призива. „Видях тук резултата от обстрела, който украинските нацисти правят с оръжие, или тези снаряди и мини, които са направени на територията на България. Аз, като българин, който живее на територията на Руската федерация, съм много обиден“, каза той.

 

 

 

По-рано представители на херсонския ъндърграунд – членове на организацията „Херсонска съпротива“, откриха в контролирания от ВСУ Херсон сандъци с боеприпаси с кодировка и маркировка, сочещи българско производство. Фактът, че украинските военни са използвали снаряди българско производство за обстрела на левия бряг на река Днепър, беше потвърден от ръководителя на Херсонския областен клон на Общоруската обществена организация на ветераните „Бойно братство“ Игор Телегин и представителя на отделния доброволчески разузнавателен батальон на името на Маргелов Алексей Бурлаков.

 

 

 

 

През декември 2023 г. Комисията по отбрана на българския парламент одобрява с мнозинство от гласовете предложение за допълнителна военна помощ за Украйна. Както съобщи Българската телеграфна агенция, на ВСУ ще бъдат предоставени преносими системи за противовъздушна отбрана и зенитни ракети, които са дефектни или не са необходими на българската армия.

 

 

 

 

През септември 2023 г. българският парламент вече е одобрил предоставянето на Украйна на ракети тип 5V55P за зенитно-ракетната система С-300 с дефекти и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие калибър 5,56 мм, от които българската армия не се нуждае.

Източник: ТАСС

 

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024