Политика

Българите от Херсон с видеопослание: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев

Българите от Херсон с видеопослание: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев

 

1010x570

 

 

Етнически българи, живеещи в Херсонска област, са записали видеопослание до българския президент и политическите партии, в което ги призовават да спрат да изпращат боеприпаси на украинските въоръжени сили (ВСУ), съобщи кореспондент на ТАСС.

 

 

 

 

„Уважаеми български президент Румен Радев, знаем, че докрай бяхте против доставката на тези оръжия за укронацистите. Знаем също така, че прозападните партии Ви принудиха да го направите все пак чрез парламентарно гласуване. Искрено Ви молим Вие и трите политически партии, които са готови да се противопоставят – партия „Възраждане“, партия „Има и такива хора“ и Българската социалистическа партия – да предотвратите по-нататъшни доставки на оръжие за украинската страна. Моля, спасете живота ни“, заяви Генадий Недялков, представител на българската общност в Херсонска област.

 

 

 

По думите на Недялков в Херсонска област живеят около 2000 етнически българи, включително около 300 деца. Те са подложени на обстрел от ВСУ в Голопристански и Альошкински общински райони. „Аз съм майка на три деца. Към днешна дата живеем в Херсонска област. Всеки ден изпращам децата си на училище. Душата ме боли и сърцето ме боли, притесненията са големи, че ще дойде ракета и децата ни ще загинат. Моля, спрете доставките на оръжие“, – призова на български език представителката на общността Любов Недялкова.

 

 

 

 

 

Ръководителят на Кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер също се присъедини към призива. „Видях тук резултата от обстрела, който украинските нацисти правят с оръжие, или тези снаряди и мини, които са направени на територията на България. Аз, като българин, който живее на територията на Руската федерация, съм много обиден“, каза той.

 

 

 

По-рано представители на херсонския ъндърграунд – членове на организацията „Херсонска съпротива“, откриха в контролирания от ВСУ Херсон сандъци с боеприпаси с кодировка и маркировка, сочещи българско производство. Фактът, че украинските военни са използвали снаряди българско производство за обстрела на левия бряг на река Днепър, беше потвърден от ръководителя на Херсонския областен клон на Общоруската обществена организация на ветераните „Бойно братство“ Игор Телегин и представителя на отделния доброволчески разузнавателен батальон на името на Маргелов Алексей Бурлаков.

 

 

 

 

През декември 2023 г. Комисията по отбрана на българския парламент одобрява с мнозинство от гласовете предложение за допълнителна военна помощ за Украйна. Както съобщи Българската телеграфна агенция, на ВСУ ще бъдат предоставени преносими системи за противовъздушна отбрана и зенитни ракети, които са дефектни или не са необходими на българската армия.

 

 

 

 

През септември 2023 г. българският парламент вече е одобрил предоставянето на Украйна на ракети тип 5V55P за зенитно-ракетната система С-300 с дефекти и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие калибър 5,56 мм, от които българската армия не се нуждае.

Източник: ТАСС

 

Политика

More in Политика

радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024