ОБЩЕСТВО

Инфлация: Двоен скок на цената за годишните технически прегледи при автомобилите

Инфлация: Двоен скок на цената за годишните технически прегледи при автомобилите

 

прегледи

 

 

Годишният технически преглед за лек автомобил удари 90 лева, пише „Телеграф“. За сравнение миналата година цената на услугата е била между 45 и 60 лв.

 

 

Новата цена от началото на април за таксита е 90 лв., а за бусове и камиони цените са от 100 до 120 лв. По-скъп е прегледът и на джип.

 

 

Само в София регистрираните коли са 1 млн., като тези, които са в движение, трябва да преминават всяка година технически преглед. Изключение правят новите, на които се прави проверка на третата година, след това на петата, оттам насетне прегледът става ежегодно задължение.

 

 

 

Причината за скока е увеличение на възнагражденията на техниците, които извършват тези прегледи, посочи главният секретар на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев пред „Телеграф“. Конкретно с колко са нараснали заплатите няма точна статистика, тъй като при някои има увеличение на възнагражденията, а при други на бонусите за брой извършени прегледи, както и други услуги, които предоставят от СБА.

 

 

 

 

Също така има много сервизи, които до миналата година все още не бяха свързали системите си с Агенция „Пътна инфраструктура“ с цел данните директно да се подават към институцията. Таксата за свързването е еднократна и е в рамките на 1300 лв., посочи Панчев. Той допълни, че увеличение има в цялата страна, като в някои градове таксата е скочила още миналата година.

 

 

 

Проверката на изправността на моторните превозни средства е задължителна за всички автомобили, за да могат да се движат. Водач, управляващ автомобил, чийто срок за преминаване на годишен технически преглед (ГТП) е преминал, рискува да бъде глобен с фиш за 50 лева и спиране от движение. Ако е установена неизправност и тя не е отстранена в съответния период, санкцията варира между 50 и 500 лева. А при евентуално участие в пътнотранспортно произшествие застрахователят отказва да изплати щетите на участник в инцидента, който няма валиден технически преглед.

 

 

В сервизите на Съюза на българските автомобилисти цената за прегледа в София е 70 лв., като е увеличена от януари, коментира Панчев. За някои от шофьорите, които разполагат с членски карти, тази услуга се предоставя безплатно, както и много други, като шофьорите плащат само годишна вноска за картата. В обектите, които не са към съюза в София, обаче техническият преглед е между 85 и 97 лв.

 

Телеграф, Факти бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
1010x570

За първи път от 1989-а! Заради унизителното отношение на държавата: Университетите затварят на 20 май

май 14, 2024