Европа

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

Image_17542094_40_0

 

 

 

Европрокурори разследват дали председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е участвала в измама с COVID ваксини. Говорителят на прокуратурата в Лиеж твърди, че тя е имала лична комуникация с директора на „Пфайзер“.

 

 

 

Случаят беше прехвърлен на европрокуратурата от белгийската прокуратура. Там Фон дер Лайен бе разследвана за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“, сочат документи.

Все още няма обвинени по случая.

 

 

 

Белгийските съдебни власти в Лиеж започват разследването през 2023 г. след жалба, подадена от Фредерик Балдан. По-късно жалба подават и Унгария, и Полша. Полското правителство обаче е в процес на оттегляне на жалбата си, след като на изборите победи проевропейското правителство на Доналд Туск.

 

 

 

В жалбата на Балдан се твърди, че Урсула фон дер Лайен е комуникирала лично с шефа на „Пфайзер“Алберт Бурла чрез SMS-и. Това се случило точно преди ЕС да сключи сделка за над 20 млрд. евро за ваксини, в разгара на пандемията от COVID-19.

 

 

 

Разследването на Европейската прокуратура е общоевропейско и може да се конфискуват телефони и други материали от офиса на ЕК.

 

 

 

От Европейската комисия засега отказват да разкрият съдържанието на текстовите съобщения и дори да потвърдят дали съществуват наистина.

 

 

Сделката за ваксините е договорена през 2021 г. и се считаше за голям успех за Фон дер Лайен. Количеството ваксини обаче още тогава повдигна много въпроси, а в края на миналата година разкриха, че най-малко 4 млрд. евро са потънали в пропилени дози.

 

 

 

В отговор на директен въпрос, зададен ѝ от „Политико“ относно изчезналите текстови съобщения, фон дер Лайен каза: „Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите.“

 

 

От Европейската комисия заявиха, че не знаят да има развитие по темата.

„Пфайзер“ отказаха да коментират.

 

 

Европа

More in Европа

Image_18513796_40_0

Страх от масов терористичен акт при струпване на много хора „премести“ олимпийския парад от стадиона по течението на Сена

юли 26, 2024
торове

Санкции ли?! Русофобска Полша е вносител №1 на този продукт от лошата Русия, в челната тройка са още Франция и Германия

юли 25, 2024
1010x570

ЕС реши да бойкотира Орбан. Унгария отвърна: Държите се като в детската градина

юли 23, 2024
фицо-словак

Фицо заплаши да остави Украйна без дизелово гориво заради блокираните доставки на руски петрол

юли 22, 2024
урсула

Въпреки призивите да бъде вкарана в затвора, Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на ЕК

юли 18, 2024
1010x570

Публикуваха военния план на Германия за транзит на 800 000 войници на НАТО на изток

юли 13, 2024