Политика

Цветлин Йовчев: Живко Коцев, вместо да разследва корупция, се търкаля по сауни

Цветлин Йовчев: Живко Коцев, вместо да разследва корупция, се търкаля по сауни

йовчев

 

 

 

Не си спомням по-голям скандал, който да е с по-тежки последици върху системата, върху обществото и върху международния имидж на страната, коментира случващото се с МВР бившият шеф на ДАНС и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по бТВ.

Главният секретар на МВР, вместо да разследва корупция, яде и пие с хора, свързани с контрабандни канали, търкаля се по сауните с тях, взима скъпи подаръци. Управляващите намират това за нормално – определиха го като перфектен полицай, а на лицето му било изписано, че е почтен човек. Това е нелепо, коментира Йовчев.

„Подписах заповед за наказание на Живко Коцев през 2014 г. за случая в Лясковец“, каза той. Тогава при операция загина командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени при престрелка в дома на Петко Петков.

„От 2012 година имаше разпореждане на предишния главен секретар на МВР, че трябва да бъдат отнети оръжията от стрелеца. Като директор на ОДМВР той не беше взел мерки. Имаше и други нарушения“, допълни той.

„Да искаш да бъдеш защитен свидетел и да съобщиш подобни неща в показанията си – доста нелепо. Цялата ситуация е нелепа“, коментира той разкриването на Живко Коцев като анонимен свидетел по казуса с митниците.

„От години се опитваме да докажем на нашите международни партньори, че ние сме годни да се присъединим към Шенген пълноценно. Как сега ще убедим партньорите, че имаме нулева толерантност към корупцията“, подчерта Йовчев.

„Много по-голямата вреда е от политическата реакция на този случай. Министър-председателят (Николай Денков – бел. р.)направи три гафа – застана на позиция, която защитава Коцев. Сигналът му разрушава системата на МВР. Когато борбата с корупцията е приоритет, не можеш да постъпваш така. Вторият нелеп случай е събирането на посланиците в опит да се защити. Третото е изпращането на сигнал до прокуратурата за натиск“, обясни още бившият министър на вътрешните работи.

Политика

More in Политика

Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024