Политика

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

 

Bojko-borisov-655x346

 

Вбесен от съпротивата на президента Румен Радев срещу рокадите в служебното правителство, герберският вожд Бойко Борисов обяви, че се отказва от всякаква отговорност за кабинета, оглавен от бившия му съпартиец Димитър Главчев.

 

 

В разстояние на няколко дни Главчев отстрани двама от министрите, които лично беше предложил – на външните работи Стефан Димитров и на земеделието Кирил Вътев. Той предлага те да бъдат сменени с Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ, и Георги Тахов. Тези внезапни рокади са очевидно в полза на партията на Бойко Борисов, на която Главчев дължи цялата си кариера. Опозицията в парламента нарече действията на Главчев „пуделщина в политиката“ и го заплаши с вот на недоверие. А Радев отсече, че няма да се съгласи толкова явно партийна фигура като Митов да оглави дипломатическата служба, и покани служебния премиер на разговор по казуса в петък.

 

 

 

Това разяри герберския водач. „Не искам да нося отговорност за това правителство! Отхвърлям и искам да остане този министър (Стефан Димитров – бел.а.)! Да си носи Радев отговорност, както за всички други провали на служебното му правителство! Не искам да нося ангажимент като партия повече за това правителство!“, крещеше Борисов пред журналисти в Тутракан, където е на посещение.

 

 

 

После обвини журналистите, че умишлено не напомнят за партийните фигури в служебните правителства на Радев. „Аз помня ярките политически лица в кабинетите на Радев – Весела Лечева, Явор Гечев, Янаки Стоилов, Крум Зарков – цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство, а той казва, че то било неутрално! Впоследствие той правеше цели партии от служебното правителство – на Стефан Янев, на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме?“, гневеше се Борисов.

 

 

 

След това се нахвърли на ПП-ДБ, от които обяви, че се срамува. „Дани Митов е от тях. Когато дойде в ГЕРБ, дойде, за да бъде мост между партиите. Ако искат, да го слагат. Нека си стоят тези. Каквото искат да правят и Главчев, и Радев“, продължи да беснее герберският лидер.

 

 

 

Той ядосано си спомни за непрекъснатите обвинения, че Юлия Ненкова – майката на депутата от ГЕРБ-СДС Александър Ненков, е дългогодишен председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). „Майката на регионалния министър (Виолета Коритарова – бел.а.) е майка на шефа на Подуене, който е по-голям район от Русе“, отвърна обвинително Борисов, като че ли това оправдаваше назначението в КЗК.

 

 

 

 

Малко по-късно Андрей Цеков – доскоро регионален министър, а сега депутат от ПП-ДБ, определи Коритарова пред медиите като дългогодишен кадър на ГЕРБ, която при последния кабинет на Борисов оглавява агенцията за кадастъра – пост, от който Цеков я отстранил. Синът й пък е кмет на столичния район „Подуяне“ от „Спаси София“, не от ПП-ДБ. „Ние нямаме никакво участие в кабинета“, заключи Цеков, като така отхвърли твърденията на Борисов, че половината правителство е на ПП-ДБ. Колегата му Даниел Лорер добави, че десницата няма нищо общо с драмата около външния министър и определи това като неразбирателство между ГЕРБ и президента.

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024