Политика

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

 

президент

 

 

Президентът Румен Радев заяви, че е лесно да вземе решение за смяната на външния министър, но трябва да се види как се стигна дотук. Той изтъкна, че ангажиментът му е да не допуска конституционна криза.

 

 

 

„Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на служебния кабинет. Но и ще настоявам, че ще спази обещанието си, че ще предложи кабинет равно отдалечен от всички партии. Ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват силно политически фигури (б.а. Даниел Митов)“, заяви президентът пред журналисти.

 

 

 

Главчев и Радев ще проведат разговор в петък.

 

 

 

Той каза, че конституционните промени са уязвили институцията на служебния кабинет и са я направили уязвима за партийно вмешателство.

 

 

 

Според Румен Радев е ясно откъде идва заръката за смяна на външния министър Стефан Димитров – лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

 

„Но кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично поиска да остане в кабинета като знак за приемственост. Не е ли странно министър-председателят да си сменя мнението и през ден да сменяме министри“, попита Радев.

 

 

 

По думите му така се обърква обществото и международните партньори на България. Той напомни, че вече е заявил, че няма да се бърка в решенията на служебния кабинет.

 

 

 

„Но и ще настоявам, че ще спази обещанието си, че ще предложи кабинет рано отдалечен от всички партии. Ще поканя г-н Главчев за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват силно политически фигури (б.а. Даниел Митов)„, заяви държавният глава.

 

 

Президентът каза, че премиерът има отговорност за запазване на политическо благоприлие. „Аз досега не съм назначавал в служебен кабинет заместник на политическа партия“, отбеляза Румен Радев.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024