СВЯТ

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

 

768x432

 

 

Попитайте украинските войници дали все още вярват на думите, че „Западът ще стои до Киев – каквото и да стане“. Това обещание вече звучи изпразнено от съдържание, защото Украйна губи войната, пише Politico.

 

 

Украинските сили изчерпват боеприпасите. Закъсненията на Запада с изпращането на помощ означават, че страната изпитва опасен недостиг на нещо, което е дори по-трудно за доставяне от снаряди: бойният дух, необходим за победа. Моралът сред войските е мрачен, съкрушен от безмилостни бомбардировки, липса на модерни оръжия и загуби на бойното поле.

 

 

Страната върви към катастрофа. Дори когато президентът Володимир Зеленски казва, че Украйна се опитва да намери начин да не отстъпва, военните офицери знаят, че още загуби са неизбежни това лято. Единственият въпрос е колко лоши ще бъдат те. Владимир Путин вероятно никога не е бил по-близо до целта си.

 

 

 

Ако западните страни спешно не се активизират в предоставянето на военна помощ на нападнатата държава, Украйна, каквато съществува в момента, ще остане в миналото.

 

 

 
Украинците – от войниците в окопите до министрите в парламента – са разочаровани и огорчени от действията (или по-скоро липсата на действия) от западните страни. Президентът Володимир Зеленски го каза ясно: Украйна ще загуби войната, ако Конгресът на САЩ не отпусне помощ (блокираният от месеци пакет е на стойност 60 милиарда долара).

 

 

Без голяма промяна в доставките на съвременни западни оръжия и пари, Украйна няма да може да освободи териториите, които силите на Путин сега са окупирали. Това ще остави Путин свободен да граби ранената страна през следващите месеци или години. Дори ако Русия не може да довърши Украйна, частична победа ще попари надеждите на Киев да се присъедини към ЕС и НАТО.

 

 

Последствията от такъв сценарий ще бъдат сериозни за света. Путин ще претендира за победа у дома и, насърчен от разкриването на слабостите на Запада, може да възроди по-широките си имперски амбиции в чужбина. Литва, Латвия и Естония са застрашени.

 

 

В момента най-спешната нужда на Украйна е от артилерийски снаряди – милиони от тях. Освен това Украйна казва, че се нуждае от най-малко две дузини системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, за да защити войските на фронтовата линия и да защити Харков, най-големият град в страната след Киев, който е под яростна ракетна и артилерийска атака от седмици. Нарастват опасенията, че Русия може скоро да се насочи към втория град на Украйна за наземна офанзива.

 

 

Украинската армия очаква още загуби през следващите месеци. Олександър Сирски, главнокомандващ ЗСУ, предупреди, че ситуацията на източния фронт на Украйна „значително се е влошила“.

 

 

Външните министър на Украйна Дмитро Кулеба наскоро заяви „дайте ни проклетите Пейтриът-и“, което показва раздразнението на Киев от неспазените обещания на НАТО. Междувременно армията заяви, че се нуждае от 500 000 нови войници, но Зеленски и украинският парламент не смеят да обявят мащабна мобилизация.

 

 

Приблизително 650 000 мъже в бойна възраст са напуснали страната си, повечето като са се прехвърлили нелегално през границата. Какво би направил Путин, ако Украйна не получи помощта от Запада, от която се нуждае, за да спечели? „Той би унищожил напълно всичко. Всичко“, каза Зеленски. Украинските градове ще бъдат превърнати в руини, стотици хиляди ще умрат.

 

Източник Факти

СВЯТ

More in СВЯТ

володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
171363324052742

Бил Гейтс: До две години ще ви храня с вкусни химически масла, за да спасим планетата / ВИДЕО

април 20, 2024