Русия

Путин: Русия прави още едно мирно предложение на Киев. Условието е неутрален, извънблоков и безядрен статут на Украйна

Путин: Русия прави още едно мирно предложение на Киев. Условието е неутрален, извънблоков и безядрен статут на Украйна

 

960x540

 

 

Русия прави още едно реално мирно предложение на Киев, съобщи президентът Владимир Путин на среща с ръководството на руското външно министерство. Новото руско мирно предложение не предполага замразяване на конфликта, а пълното му разрешаване, заяви Путин, съобщава ТАСС. 

 

 

„Нека подчертая основното. Същността на нашето предложение не е някакво временно примирие или спиране на огъня, както иска Западът, за да възстанови загубите, да превъоръжи режима в Киев и да го подготви за нова офанзива. Повтарям, не става въпрос за замразяване на конфликта, а за окончателното му приключване“, каза руският президент. По думите на Путин, Русия смята за необходимо условие неутралния, извънблоков и безядрен статут на Украйна. Естествено, това предполага и премахване на всички западни санкции срещу Русия, каза той.

 

 

Путин назова и условията за започване на преговори с Украйна.

 

 

Украинските войски трябва да бъдат изтеглени от цялата територия на Донецка и Луганска народни републики, Запорожка и Херсонска области – тогава Русия ще е готова за преговори, заяви Владимир Путин.

 

 

 

„Украинските войски трябва да бъдат напълно изтеглени от Донецката и Луганската народни републики, от Херсонска и Запорожка области – и обръщам внимание на това: именно от цялата територия на тези области в техните административни граници, съществували към момента на влизането им в Украйна. Веднага щом Киев заяви, че е готов за такова решение и започне реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално уведоми за отказа от плановете си за присъединяване към НАТО, нашата страна веднага, точно в този момент, ще издаде заповед за прекратяване на огъня и за започване на преговори“, уточни руският президент.

 

 

Москва гарантира безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части от Донбас и Новорусия, ако такова решение бъде взето в Киев, каза Путин.

 

 

„Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования. Ние, разбира се, бихме искали да разчитаме, че такова решение – и за изтеглянето на войските, и за извънблоковия статут, и за началото на диалог с Русия (от което зависи бъдещото съществуване на Украйна) – в Киев ще вземат самостоятелно“, подчерта Владимир Путин.

 

 

 

По думите на Путин, Украйна трябва да придобие извънблоков и неутрален статут и да бъде демилитаризирана и денацифицирана. „Повтарям, нашата принципна позиция е следната: неутрален, извънблоков, безядрен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация. Освен това всички като цяло се съгласиха с тези параметри по време на преговорите в Истанбул през 2022 г. Там и за демилитаризацията всичко беше ясно, всичко беше описано, броят на танковете, всичко беше договорено“, добави руският президент.

 

 

 

Освен това всички западни антируски санкции трябва да бъдат премахнати, продължи Путин. Статутът на Крим, Севастопол, ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област като региони на Русия трябва да бъде фиксиран в международни договори, отбеляза президентът. „„Безусловно, правата, свободите и интересите на рускоезичните граждани в Украйна трябва да бъдат напълно обезпечени. Признаване на новите териториални реалности, статутът на Крим, Севастопол, Донецката, Луганската народни републики, Херсонска и Запорожка области като субекти на Руската федерация. В бъдеще всички тези основни, фундаментални разпоредби трябва да бъдат записани под формата на основни международни споразумения“, добави руският лидер.

 

Гласове

Русия

More in Русия

1010x570 (1)

Путин: Защо ни е мобилизация? Над 300 000 наши патриоти доброволно дойдоха и се записаха

юни 9, 2024
85a6ce497fd549939651e6c00fd4dab6-85a6ce497fd549939651e6c00fd4dab6-41006f2b387e43adb37b061ad93ade21-b2821

Путин с програмна реч на международния форум в Санкт Петербург: Москва не се нуждае от употреба на ядрено оръжие, за да победи Украйна

юни 7, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024