Русия

Путин с програмна реч на международния форум в Санкт Петербург: Москва не се нуждае от употреба на ядрено оръжие, за да победи Украйна

Путин с програмна реч на международния форум в Санкт Петербург: Москва не се нуждае от употреба на ядрено оръжие, за да победи Украйна

 

 

85a6ce497fd549939651e6c00fd4dab6-85a6ce497fd549939651e6c00fd4dab6-41006f2b387e43adb37b061ad93ade21-b2821

 

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се нуждае от употреба на ядрено оръжие, за да постигне победа в Украйна, но не изключи промяна в руската ядрена доктрина.

 

 

Пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент заяви, че може да има ядрени опити, но засега няма необходимост.

 

 

Той заяви, че не вижда условия за такъв краен ход и призова да спрат разговорите по темата. Същевременно Путин не изключи промяна в руската ядрена доктрина, която определя условията за прибягване към атомния арсенал. Пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент заяви, че страната му може да провежда ядрени опити, но засега няма такава необходимост.

 

 

Владимир Путин обяви, че не се планира нова мобилизация заради инвазията в Украйна. Според него от началото на годината са се записали 160 хиляди доброволци. За същия период руските сили са превзели 47 населени места в Украйна и 880 квадратни километра територия. Русия си запазва правото да предостави на противниците на Запада далекобойно въоръжение, но такива доставки още няма, посочи Путин по повод разрешението за украински удари със западно оръжие на руска територия.

 

 

„Ядрената доктрина е жив инструмент. Ние внимателно следим случващото се по света и около нас и не изключваме промени в тази доктрина“, заяви руският президент.

 

 

„Изхождам от това, че никога няма да се стигне до използване на ядрени оръжия. Нямаме нужда от тях“.

„Дори не се налага да мислим в тази посока. И моля всеки дори да не споменава повече такива неща“, каза Путин.

 

 

Виждаме как между страните се набеляза надпревара за укрепване на суверенитета. В същото време доскорошните лидери се опитват по всякакъв начин да запазят ролята си на хегемон. Китай вече е икономика номер едно в света, на трето място е Индия. Други държави в Азия и Африка стават все по-активни. Според експертите именно те ще определят глобалната картина в средата на XXI век. Русия остава един от ключовите играчи в световната търговия въпреки всички пречки и нелегитимни санкции, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум.

 

 

 

Според него, ако се наложи, Русия ще бъде готова да проведе ядрени опити, но засега няма такава необходимост.

 

 

Ето какво още каза руският президент:

– Светът преживява експлозивен технологичен растеж във всички области на живота.

– Русия е доказала висока степен на готовност за технологична трансформация, променят се финансовият сектор и транспортните услуги. Военният сектор на Русия се нуждае от технологично обновяване.

– На приятелските държави се падат три четвърти от търговския оборот на Русия.

 

 

 

– Важно е да се развиват транспортните връзки, за да се усвояват новите пазари. Русия ще обърне специално внимание на южното направление. Става дума за коридорите Север-Юг и Черноморския маршрут. Освен това активно се разработва Северният морски път. Като цяло се прогнозира, че до 2030 г. обемът на трафика по международните транспортни коридори през територията на Русия ще нарасне един път и половина в сравнение с 2021 г.

 

 

 

– Делът на разплащанията за руския износ в „токсични“ валути на недружелюбни държави е намалял наполовина, докато делът на използването на рубли нараства. Москва ще продължи да подобрява сигурността и ефективността на транзакциите в национални валути, включително чрез БРИКС.

– БРИКС има голям потенциал за присъединяване на нови участници. Москва приветства този стремеж.

 

 

– Според оценката на Световната банка Русия е четвъртата икономика в света по паритет на покупателната способност. Страната е изпреварила Япония.

– До 2030 г. делът на вноса в Русия трябва да спадне до 17%. Например през 2023 г. този показател е бил 19%, а динамиката е очевидна. Успешен пример е подобряването на производството на месо в агропромишления комплекс. Русия е постигнала пълна самодостатъчност по този показател.

 

 

 

– До края на настоящото десетилетие делът на квалифицираната заетост на руския пазар на труда трябва да се увеличи. Задачата на системата за развитие на персонала е да осигури такава трансформация. Що се отнася до висшето образование, през следващите десет години в Русия ще се появят 40 студентски кампуса. Работата на университетите, колежите и техникумите ще се оценява по това как ще се търсят техните възпитаници и как ще растат заплатите им.

 

 

– Като се имат предвид демографските предизвикателства и други проблеми, е необходимо да се повиши производителността на труда. Това трябва да стане на нова технологична основа с широко използване на автоматизацията.

– Днес с увереност можем да кажем, че младото поколение руски предприемачи произвежда продукти, които в много отношения превъзхождат чуждестранните си аналози. Бизнесът вижда, че хората искат да купуват родни стоки.

 

 

 

– Почти всички местни предприемачи подкрепят участниците в „специалната военна операция“, техните семейства и близки. Подобно високо разбиране на социалната мисия и патриотизъм е много ценно и заслужава голямо уважение.

– Друга важна структурна промяна е свързана с разкриването на потенциала на регионите в Русия. В малките градове и села е важно да се живее комфортно и да се работи при достойни условия. Важно е ресурсите да се концентрират върху обещаващи точки на растеж. Точно такъв подход е предвиден в генералните планове за Далечния изток и Арктика. За силното и дългосрочно развитие на регионите е важно да се премахнат различни ограничения, да се изградят и ремонтират пътища и да се развие инфраструктурата. За тази цел правителството отпуска бюджетни заеми.

 

 

 

– Семействата, които живеят или искат да си купят жилище в малки градове, ще могат да се възползват от ипотечни кредити при 6 % годишна лихва. Едни и същи условия ще се прилагат във всички региони за всяко семейство, което иска да си построи къща. Това е особено важно за многодетните семейства.

– Възстановяването на обекти на културното и историческото наследство ще бъде отделна област. До 2030 г. ще трябва да бъдат ремонтирани поне хиляда такива сгради.

– Развитието на вътрешния туризъм е един от основните приоритети.

 

 

 

– Минималната работна заплата вече надхвърля жизнения минимум. През 2025 г. тя ще възлиза на 48% от средната заплата, надхвърляйки цифрата от 22 хил. рубли (228 евро). До 2030 г. минималната работна заплата трябва да нарасне до 35 хил. рубли (364 евро) месечно.

– Русия ще увеличи подкрепата си за положителни промени в обществото и икономиката. Това е фокусът на дългосрочните планове на властите. В тази връзка Русия е отворена за сътрудничество в различни области, каза в заключение Владимир Путин.

 

 

Отрязана от Запада, Русия предлага на главния си инвестиционен форум в Санкт Петербург – град, основан като прозорец към Европа, икономиката си на стойност 2 трилиона долара на гиганти като Китай и Саудитска Арабия, а в дългосрочен план – и на страни като Зимбабве и Афганистан, предава Ройтерс. Конфликтът в Украйна предизвика най-големите сътресения в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза през 1962 г., а западните санкции принудиха Русия да извърши революция в икономическите отношения, която се случва веднъж на сто години.

 

 

 

Откакто Петър Велики полага основите на съвременната руска държава и превръща Санкт Петербург в столица в началото на XVIII в., руските управници са гледали на Запада като към източник на технологии, инвестиции и идеи.

 

 

 

Конфликтът в Украйна принуди президента Владимир Путин да се обърне към Азия и останалата част от незападния свят на фона на това, което Кремъл смята за икономическа блокада от страна на Съединените щати и техните европейски съюзници. Западните санкции обаче не са подкопали руската икономика, а Москва укрепва връзките си с Китай, големите регионални сили в Близкия изток, Африка и Латинска Америка. Не е съвсем ясно колко пари са готови да инвестират тези държави в руската икономика и на каква цена. Все още не са обявени сделки на високо равнище. Но руските официални лица казват, че всичко е едва в началото и че отношенията със Запада са развалени за едно поколение.

 

 

Редки публични прояви на двете предполагаеми дъщери на руския лидер Владимир Путин. Тази седмица Мария Воронцова и Катерина Тихонова се изказаха на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Те са родени съответно през 1985 и 1986-та година, както се твърди, в семейството на Владимир Путин и съпругата му Людмила, с която той се разведе през 2013-та, пише БНТ.

 

 

Мария Воронцова е ендокринолог в изследователски център в Москва. Специализира в областта на нарушенията при растежа на децата. Тази сутрин тя се изказа преди руския лидер в рамките на сесия, посветена на технологиите и иновациите.

 

 

 

Катерина Тихонова се включи в четвъртък по видеовръзка в панел, посветен на бъдещето на руската икономика. Тя изтъкна ролята на отбранителния сектор за развитието на „технологичен суверенитет“. Тихонова е специалист по механика, член на Научния съвет на Московския държавен университет и ръководи фонд в подкрепа на млади руски учени. Семейният живот на Владимир Путин е обкръжен от тайнственост. Той никога не е признавал публично, че Воронцова и Тихонова са негови дъщери.

 

 

Медийни публикации обаче свързват двете жени с държавния глава. През 2022-ра година американското министерство на финансите обяви санкции срещу Воронцова и Хитонова в качеството им на „дъщери на руския президент Владимир Путин“.

 

 

Русия

More in Русия

1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024