Европа

Виена под прицел – 6 атаки на снайперисти в центъра (ВИДЕО+СНИМКИ)

Виена под прицел – 6 атаки на снайперисти в центъра (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

79c5142be0385a6b93328f6a6fe75f6c

 

 

Поне шест терористични атаки бяха извършени в понеделник вечерта в центъра на Виена, съобщават местните медии. Има поне две жертви и над 10 ранени след стрелби на 6 различни локации в австрийската столица. Според полицията терористите са стреляли със снайпери.

 

Един терорист е застрелян от полицията. В един от клиповете, разпространен в социалните мрежи, се вижда как мъже в светли дрехи са наредени един до друг и задържани. Не е потвърдено дали това са нападателите.

 

 

Според първи официални данни 15 ранени са настанени в болница в различно състояние. Целият център е блокиран. Под тревога е вдигнат и отряд „Кобра“ на спецчастите. Полицията провежда мащабна антитерористична операция във Виена.

 

Частна телевизия е показала запис от охранителната камера на синагогата, на който терорист застрелва хладнокръвно минаващ покрай него човек, след което го довършва с още един изстрел. Първоначално се съобщаваше за една атака, извършена до главната синагога във Виена.

 

Всички спасители и медицински работници в радиус от 50 километра са вдигнати под тревога. На улиците се разполагат военни части, които поемат охраната на правителствени сгради и чужди посолства.

В центъра вече има полева клиника, където хората се преглеждат и след това препращат към болници в зависимост от спешността и тежестта на раните.

Според UKH Nord служителите на няколко болници са били извикани по спешност, за да могат да се справят със ситуацията.

Хвърчат полицейски патрулки, линейки и хеликоптери. Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как хора бягат от местопроизшествието.

 

 

 

 

 

 

От полицията предупреждават да се избягват централните публични места и градския транспорт, както и да не се споделят снимки или видео от инцидента.

 

 

 

 

 

 

Според медиите, нападателят се е взривил с експлозивен колан. Преди това обаче е ранил полицай, който е с опасност за живота, както и още няколко души.

 

 

 

 

 

Смята се, че нападателят е имал съучастници, които са успели да избягат. В центъра на австрийската столица се провежда мащабна полицейска операция.

 

 

 

 

 

 

 

Все още не е ясно дали тежко раненият полицай е охранявал синагогата. По време на стрелбата еврейският молитвен храм е бил затворен.

 

 

Новината за стрелбата във Виена идва на фона на серия нападения във Франция от страна на ислямисти.

 

 

 

 

Лупа БГ

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024