Европа

Виена под прицел – 6 атаки на снайперисти в центъра (ВИДЕО+СНИМКИ)

Виена под прицел – 6 атаки на снайперисти в центъра (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

79c5142be0385a6b93328f6a6fe75f6c

 

 

Поне шест терористични атаки бяха извършени в понеделник вечерта в центъра на Виена, съобщават местните медии. Има поне две жертви и над 10 ранени след стрелби на 6 различни локации в австрийската столица. Според полицията терористите са стреляли със снайпери.

 

Един терорист е застрелян от полицията. В един от клиповете, разпространен в социалните мрежи, се вижда как мъже в светли дрехи са наредени един до друг и задържани. Не е потвърдено дали това са нападателите.

 

 

Според първи официални данни 15 ранени са настанени в болница в различно състояние. Целият център е блокиран. Под тревога е вдигнат и отряд „Кобра“ на спецчастите. Полицията провежда мащабна антитерористична операция във Виена.

 

Частна телевизия е показала запис от охранителната камера на синагогата, на който терорист застрелва хладнокръвно минаващ покрай него човек, след което го довършва с още един изстрел. Първоначално се съобщаваше за една атака, извършена до главната синагога във Виена.

 

Всички спасители и медицински работници в радиус от 50 километра са вдигнати под тревога. На улиците се разполагат военни части, които поемат охраната на правителствени сгради и чужди посолства.

В центъра вече има полева клиника, където хората се преглеждат и след това препращат към болници в зависимост от спешността и тежестта на раните.

Според UKH Nord служителите на няколко болници са били извикани по спешност, за да могат да се справят със ситуацията.

Хвърчат полицейски патрулки, линейки и хеликоптери. Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как хора бягат от местопроизшествието.

 

 

 

 

 

 

От полицията предупреждават да се избягват централните публични места и градския транспорт, както и да не се споделят снимки или видео от инцидента.

 

 

 

 

 

 

Според медиите, нападателят се е взривил с експлозивен колан. Преди това обаче е ранил полицай, който е с опасност за живота, както и още няколко души.

 

 

 

 

 

Смята се, че нападателят е имал съучастници, които са успели да избягат. В центъра на австрийската столица се провежда мащабна полицейска операция.

 

 

 

 

 

 

 

Все още не е ясно дали тежко раненият полицай е охранявал синагогата. По време на стрелбата еврейският молитвен храм е бил затворен.

 

 

Новината за стрелбата във Виена идва на фона на серия нападения във Франция от страна на ислямисти.

 

 

 

 

Лупа БГ

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024