Европа

Пак фиаско: Заради Борисов изпускаме поръчката на ЕС за лекарство срещу COVID-19

Пак фиаско: Заради Борисов изпускаме поръчката на ЕС за лекарство срещу COVID-19

 

brussels-europe-flag-4056171

 

 

Фиаското с доставките на ваксини се повтаря и на следващия етап от справянето с пандемията – подготовката за внасяне на лекарство срещу COVID-19. България е изпуснала общата европейска поръчка, тъй като правителството на Бойко Борисов е гласувало решение да се присъединим след изтичането на крайния срок за заявяване на участие. Това съобщи „Дневник“, позовавайки се на информация от министерството на здравеопазването.

 

 

В сряда Европейската комисия съобщи, че е сключила договор за поръчка на до 220 000 дози от лекарството против COVID-19 „Coтровимаб“. Препаратът е на „ГлаксоСмитКлайн“ и все още не е разрешен за употреба в ЕС. „Сотровимаб“ може да се използва за лечение на пациенти с коронавирус с леки симптоми, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са изложени на висок риск от тежък COVID-19.

 

 

 

Според проучванията ранното лечение може да намали броя на пациентите, които преминават в по-тежки форми и за които се изисква хоспитализация или прием в интензивните отделения. През май бяха изнесени данни, че лекарството намалява с 85% риска от хоспитализация при рискови пациенти. Тогава Европейската агенция по лекарствата излезе с предварителна препоръка, разрешаваща употреба на препарата до излизането на разрешение за пускане на европейския пазар, което се очаква по-късно тази година.

 

 

 

 

В съобщението на Европейската комисия бе посочено, че в поръчката участват 16 европейски държави, без те да са назовани. От МЗ потвърждават пред „Дневник“, че ние не сме сред тях. Причината е, че правителството на Бойко Борисов е изпуснало срока за заявяване на участие в поръчката. Въпреки, че здравното министерство е препоръчало медикаментът на „Глаксо“ да се поръча още на 24 февруари 2021 г., Министерският съвет е разрешил това едва на 17 март. Срокът за участие в общата поръчка, организирана от Еврокомисията, е бил до 12 март.

 

 

Сега България ще търси начин за двустранно споразумение с производителя. „Невключването на Република България в рамковото споразумение на ЕК не лишава страната ни от възможността да сключим двустранен договор с GlaxoSmithKline за осигуряване на моноклонални антитела“, информират от здравното ведомство пред изданието.

 

Дневник, Сега

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024