СВЯТ

Две проучвания разкриха нещо твърде различно за Омикрон в сравнение с по-ранните варианти

Две проучвания разкриха нещо твърде различно за Омикрон в сравнение с по-ранните варианти

big_69

 

 

В Южна Африка установиха нещо важно за новия вариант на коронавируса.

 

 

Предварителните констатации от две южноафрикански клинични изпитвания показват, че вариантът на коронавируса „Омикрон“ има много по-високо ниво на „асимптоматично носене“ в сравнение с по-ранните варианти, което може да обясни защо се разпространи толкова бързо по целия свят, информира „Ройтерс“.

 

 

Проучванията, едно от които е проведено, когато инфекциите с „Омикрон“ нарастваха в Южна Африка миналия месец, а другото, което е събрало отново участници приблизително по същото време, установиха, че много по-голям брой хора са дали положителна проба за коронавируса, но не са показали симптоми в сравнение с предишни изпитвания.

 

 

В проучването Ubuntu, оценяващо ефикасността на ваксината срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания Moderna при хора, живеещи с ХИВ, 31% от 230 участници, подложени на скрининг, са дали положителни проби, като всички 56 проби, налични за секвенционен анализ, е потвърдено, че са „Омикрон“.

 

 

„Това е в рязък контраст с нивото на позитивност преди „Омикрон“, който варираше от по-малко от 1% до 2,4%“, уточниха изследователите в изявление.

 

 

 

В подгрупа от проучването Sisonke, оценяващо ефикасността на ваксината срещу COVID-19 на американската корпорация Johnson & Johnson, средният дял на асимптоматично носене се е повишило до 16% през периода на „Омикрон“ от 2,6% по време на епидемиите от „Делта“ и „Бета“.

 

 

 

„Проучването Sisonke включваше 577 субекта, ваксинирани преди това,… с резултати, показващи висок процент на заразяване дори при онези, за които е известно, че са ваксинирани“, посочиха изследователите.

 

 

 

Те добавиха, че „по-високото ниво на асимптоматично носене вероятно е основен фактор за бързото и масово разпространение на варианта, дори сред популациите с високи предишни нива на коронавирусна инфекция“.

 

 

Южна Африка преживя скок на заразените с COVID-19 от края на ноември, около времето, когато нейните учени предупредиха света за „Омикрон“. Но оттогава новозаразенитеа намаляха, а ранните индикации са, че вълната е била белязана от по-малко сериозни заболявания от по-ранните вълни, пише news.bg.

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024