ИНЦИДЕНТИ

Нощна паника на Балканите! Дрон или ракета от Украйна падна в Загреб (ВИДЕО)

Нощна паника на Балканите! Дрон или ракета от Украйна падна в Загреб (ВИДЕО)

dron-ili-raketa-ot-ukraina-padna-v-zagreb-video-1

 

 

В район на хърватската столица Загреб е паднал неидентифициран обект. Чула се е експлозия, на мястото е останал кратер 3 м широк и 1 м дълбок, а районът е отцепен, се казва в изявление на пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на републиката.

 

 

„След 23:00 ч. местно време полицейското управление в Загреб получи няколко сигнала от граждани, че е усетена експлозия, която е била предшествана от падащ предмет“, заявиха от министерството.

 

 

 

На мястото на инцидента са изпратени полицейски служители, които открили кратера. В близост до него са намерени и два парашута, предаде БГНЕС.

 

 

 

Отбелязва се, че няколко автомобила в близост са били повредени, но няма пострадали. Районът е отцепен и в момента там работят експерти. Полицията призова медиите да не разпространяват непроверена информация.

 

 

 

Експлозията е станала край студентско общежитие „Степан Радич“ в загребския квартал „Ярун“, посочват от хърватското МВР призовават гражданите да не публикуват снимки и видеоклипове на разбилия се летящ апарат.

 

 

 

 

В социалните медии обаче за кратко се появиха такива. Военни експерти, цитирани от хърватските медии твърдят, че се касае за украински разузнавателен дрон Ту-141 „Стриж“, който поради повреда се е оказал в Хърватия.

 

 

 

„Обектът, който се разби в Загреб, е разузнавателен дрон Ту-141 Стриж. Вероятно поради сериозна повреда той е прелетял над Унгария и се е разбил в Загреб. Наскоро беше обявено, че Украйна е пуснала в експлоатация дронове от съветската епоха и доколкото знам, украинците са единствените в света, които използват дрона Ту-141“, обясни пред хърватския „Дневник“ Тайлър Рогоуей, експерт по военна авиация и редактор на портала War Zone.

 

 

 

 

 

Той допълва, че заключенията му се базират на снимките, на които се вижда едното крило на дрона, което е останало непокътнато при сблъсъка със земята.

 

 

 

„Този тип дрон не се използва за първи път в Украйна. Украинците го използваха по време на отцепването на Крим. Реално погледнато, Ту-141 Стриж е по-скоро крилата ракета, отколкото традиционен безпилотен летателен апарат. Пуска се от ремарке, маршрутът се определя предварително и се използва за събиране на разузнавателна информация. И, да, има парашут, така че може да се използва многократно“, каза още Рогоуей.

 

 

 

Двата открити парашута са червено-бели. Единият от тях е намерен в източната част на езерото Ярун в квартала.

 

 

С тях не са се спуснали хора, а най-вероятно става дума за части от летателния апарат, в които се пазят данни.

Разстоянието от украинската граница до Загреб е повече от 560 км.

 

Факти бг

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

1719320360-sistemen-bufer-6

Пак жестока касапница на пътя: Млад полицай е загинал в мелето, почернило Варна. Детенцето му е в реанимация / СНИМКИ

юни 25, 2024
0000098

Терористи атакуваха църквата и синагогата в Дагестан. Заклаха отец Николай и подпалиха храмовете. Убити и десетки ранени

юни 24, 2024
1718821140-r1-4-sn2-result

Трагедията днес: Разбра се коя е заможната софиянка, полетяла от виадукт на АМ „Струма“ край дупнишкото с. Дяково

юни 19, 2024
катастрофффа

Ужас край Мадан: Шофьорка се търкаля 15 метра под пътя с двете си деца, едното е с опасност за живота

юни 18, 2024
Image_18203235_40_0

Земетресение удари Пловдив и областта, трясна силно дори на първите етажи

юни 17, 2024
big_big_big_payimage-627242_1_2_

Доклад разкри истината за смъртоносното меле с кола на НСО и Кирил Петков до Аксаково

юни 7, 2024