СВЯТ

Пелоси пристига в Тайван, силите в бойна готовност. Китайски самолети кръжат в района

Пелоси пристига в Тайван, силите в бойна готовност. Китайски самолети кръжат в района

nansi

 

 

 

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси ще пристигне в Тайван днес около 17 ч., съобщиха местните медии. В делегацията са включени и 5 конгресмена. Пелоси вече е в Малайзия, откъдето се очаква да отпътува за Тайван.

 

 

 

Според тайванските медии Пелоси ще напусне острова на 3 август в средата на деня. Японски източници на WSJ обаче се съмняват, че Пелоси ще остане да пренощува по време на посещението си в Тайван, но тя „със сигурност ще дойде“.

 

 

Посещението на Пелоси повиши рязко напрежението между САЩ и Китай.

 

 

 

Няколко китайски бойни самолета прелетяха днес близо до разделителната линия в средата на Тайванския проток, съобщи още Ройтерс, като се позовава на анонимен източник. Според него няколко китайски бойни кораба се намират от вчера в близост до неофицалната буферна зона на морския път. Въоръжените сили на Тайпе са изпратили самолети, които наблюдават ситуацията.

 

 

Във вторник вечерта пратеникът на Китай в ООН каза, че посещението й ще подкопае отношенията между Пекин и Вашингтон и Съединените щати трябва да разберат, че тази визита ще има последствия.

 

Министерството на отбраната на самоуправляващия се Тайван съобщи, че е повишило равнището на бойна готовност на своите сили от тази сутрин, съобщи Ройтерс, като цитира централната новинарска агенция на острова.

 

 

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси има правото да посети Тайван, Вашингтон няма да позволи да бъде сплашен, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс. Според американското президентство през идните дни се очаква ескалация на реакцията на Пекин.

 

 

Китай може да предприеме изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни военновъздушни или военноморски дейности, или да предяви нови „неверни правни твърдения“, като изявлението на китайските власти, че Тавйанският проток не е международен морски път, заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

 

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

арестович

Западът, Китай и Русия са се договорили за разделяне на Украйна и край на войната, обяви Арестович

май 26, 2024
москва1465967952-gettyimages-474777991

Страните, които първо щяла да удари Русия, ако Западът позволи на Украйна да изстреля ракети във вътрешността й

май 25, 2024
песковphp386zja_559x345

Кремъл опроверга „Ройтерс“: Информацията не е вярна. Путин е готов за преговори, но ако това доведе до постигане на целите ни в Украйна

май 24, 2024
1010x570

Грузинският премиер: Еврокомисар ме заплаши да внимавам да не ме сполети съдбата на Роберт Фицо

май 23, 2024
карта

Става напечено! Разрешиха ли САЩ на Киев да удря с US оръжие територията на Русия?

май 23, 2024
военни

Започва ударно връщане на казармата в Европа, в 11 страни от ЕС тя е задължителна

май 23, 2024