СВЯТ

„Комсомолская правда“: Взривът в камиона за Кримския мост е поставен в България, ето от кой град е тръгнал

„Комсомолская правда“: Взривът в камиона за Кримския мост е поставен в България, ето от кой град е тръгнал

-Vashington-poust--Vzrivat-na-Krimskiya-most-e-organiziran-ot-ukrainskite-spetssluzhbi_1665299461

 

 

 

Ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин е докладвал на Владимир Путин, че няма съмнение, че нападението срещу Кримския мост е извършено от украинските специални служби. Освен това руски и чуждестранни граждани взеха участие в него на различни етапи от подготовката.

 

 

 

„Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията. България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодар… Превозвачите са идентифицирани. С помощта на оперативни работници от ФСБ успяхме да идентифицираме заподозрени сред лицата, които може да са подготвяли терористична атака“, каза Бастрикин.

 

 

 

Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от Бургас, където се е качил на ферибот. Това твърдят от руското следствие.

 

 

По информация на „Комсомолская правда“ в операцията са участвали два тежкотоварни автомобила. Схемата на доставка е следната. Товарът – 22 палета с фолио с по 9 ролки (един палет тежи около един тон) – пристига по море от България в грузинското пристанище Поти. Клиентът е гражданин на Украйна. След това тя е натоварена на камион с чуждестранни регистрационни номера, а шофьорът се свързва с клиента чрез WhatsApp.

 

 

 

От Поти камионът пътува до Армения, където товарът е митнически оформен съгласно правилата на Митническия съюз – според тях това е типичен, невзрачен маршрут за камиони, пътуващи за Русия – и след това камионът влиза в Русия през контролно-пропускателния пункт Горни Ларс. Същият контролно-пропускателен пункт, през който някои руснаци бягат от мобилизация в Грузия. Крайната точка беше град Армавир, където палетите бяха претоварени на друг камион, който потегли в посока Крим.

 

 

 

Очевидно експлозивите са били поставени в ролките с фолио. И това е направено в България.

 

 

 

Така че освен Украйна в организацията на този терористичен акт може да са участвали и чужди специални служби.

Шофьорът на първия камион вече дава показания. Най-вероятно, подобно на шофьора на втория камион, той е бил използван на сляпо и не е знаел какво превозва.

 

 

––

Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията на Кримския мост – това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Това е заявил ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин след среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург. Според него експлозията, станала в събота сутринта, „със сигурност има терористичен характер“. „Освен това бяха идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на движението. С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака“, допълва още Бастрикин.

 

 

 

 

Гласове

 

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024