ОБЩЕСТВО

Границки: Чужди фондации и институции претопяват националната ни идентичност! Затова се атакуват автори като Талев и Вазов!

Границки: Чужди фондации и институции претопяват националната ни идентичност! Затова се атакуват автори като Талев и Вазов!

границкиmain_1468248547

Българските класици се забравят. Издателствата ни се сблъскват с чуждестранни фондации, личности и институции, като Джордж Сорос, ”Америка за България” и Брюксел, които искат да претопят националната идентичност на българите. Затова се атакуват българските автори като Димитър Талев и Иван Вазов. Чуждестранните фондации разделят етнически целия балкански регион.
Това заявиха Климент Талев, внук на Димитър Талев и издателят Иван Гранитски пред ON AIR.

„Талев е знанието и спасението на българската идентичност. Гърция и Сърбия твърдо държат на националната си идентичност. Съмнявам се Гърция да откаже помощ на някое издателство за публикуването на Казандзакис“, категоричен бе Гранитски.

В продължение на 20 години виждаме една и съща безотговорност от страна на управляващите ни, а издателите изнемогват, сподели той. Опитваме се да търсим кредити и със собствени средства да се справяме, но в никакъв случай няма да спираме да издаваме творбите на Талев, обясни още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Разговорът обхвана и случващото се в Македония. Там е издадена пиратска версия на романа на Талев „Железният светилник“ с липсващи страници, редактиран текст и превод на местния език, поясниха гостите.

„Опитахме да напишем писма до Министерство на културата и Външно министерство, за да се свържат със властите в Скопие и да издирят плагиатстващите издатели. Отговор не получихме. Подготвили сме писма към следващите управляващи, дано поне те реагират“, каза внукът на Димитър Талев, Климент Талев.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024
пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024