Европа

Без подчинение и комплекси: Няма да има автоматично удължаване на санкциите срещу Русия

Без подчинение и комплекси: Няма да има автоматично удължаване на санкциите срещу Русия

орбан photo_verybig_106545

„В края на първата половина от годината може да се очаква сериозен дебат в ЕС за изпълнението на споразумението. С други думи, няма да има автоматично удължение на санкциите срещу Русия и каквото и решение да вземем, то ще бъде предхождано от спокоен и обективен анализ на договорките от Минск“. Това заяви Виктор Орбан пред унгарски дипломати, цитиран от „Ройтерс“. Изявлението му идва на фона на предстоящи дискусии в Брюксел дали Русия е изпълнила условията на Споразумението от Минск – предпоставка режимът на санкции да бъде отменен.

На 21 декември 2015 г. Съветът на ЕС удължи режима на икономически санкции срещу Русия с още шест месеца до 31 юли 2016 г., като решението беше взето без остри противоречия между националните правителства на държавите членки. Процедурата в тази област изисква единодушие. Първоначално санкциите бяха въведени за една година от 31 юли 2014 г.

Има логика, за Украйна вече никой не говори, не е модерно явно. Украйна в момента се опитва да се спаси от себе си, но съдейки по нашия опит перспективата е мноого далечна… А някой питал ли е Крим дали иска да се връща в Украина? Всъщност, никой там не гледа на случката като „завладяване“. Ако попитате хората, всички ще ви кажат, че за тях това е връщане в Русия.

Известно е, че Орбан е сред критиците на европейските санкции спрямо Русия. Правителството на унгарския премиер подкрепи споразумение с руската Росатом за изграждане на нови реактори в централа в страната. Будапеща също така насърчава „прагматично” добри отношения с Русия. Виктор Орбан посети Москва по-рано тoзи месец.

А и Орбан не е никому подчинен. Така че спокойно може да наложи вето през юни.

 

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024