Европа

В Европа започва лов на „агенти на Путин“ (видео)

В Европа започва лов на „агенти на Путин“ (видео)

e55bf623bedde6a01c87f129d984931a

Извънредната ситуация с мигрантите в Европа генерира и спешни, извънредни мерки. За да не носят политически рискове от действията на Ангела Меркел, някои европейски правителства се опитват да прехвърлят вината върху Русия и нейната намеса в Сирия, коментира руският канал РЕН ТВ в обширен свой репортаж (виж видеото).

Те казват, че бомбардировките в Сирия са причина сирийците да бягат в Европа. Американският генерал Филип Брийдлав, командващ силите на НАТО в Европа, дори заяви, че бежанците са геополитическо оръжие на Путин.

Въпреки че това преселение започна доста по-отдавна и всъщност  сред общия брой на мигрантите сирийците далеч не са толкова много. Но всеки, който не е съгласен с това официално становище, всеки, който се опитва да анализира събитията от гледна точка на здравия разум, е обявяван за поддръжник на Путин.

А днес, да бъдеш поддръжник на Путин в Европа вече не е безопасно. Можем да кажем, че Европа започва лов на вещици.

По-нататък в репортажа на РЕН ТВ се дават за пример прибалтийските държави, където това явление е доста силно изразено. Немалко хора изпитват страх дори по улиците, защото е достатъчно да бъдеш забелязан с фанелка с руско знаме или с лика на Путин, за да бъдеш обвинен лесно като „враг на народа“. Добре дошли във времето на поредния „лов на вещици“ в 21 век, иронизира политиката на тези държави руската медия.

Всичко започна с удар по учителите. Заплатите на учителите в Литва са едни от най-ниските в Европа, но това не попречи на властите да им нанесат още унижения. Премиерът на страната Алгирдас Буткявичюс дори ги нарече „агенти на Кремъл“ , които изрично дискредитирали народната просвета.  „Те имат връзка с руските синдикатите, те отиват на конференция в Москва, Санкт-Петербург“, обвинително им размаха пръст той.

Екип на REN TV посетил и детска градина, където се е срещнал с възпитатели, които започват нов кръг от стачки, и с ръководители на профсъюза.
Местните власти са уверени, че „агенти на Кремъл“ има навсякъде. И че тук в Литва е истински трамплин за руски шпиони. Детска градина „Зорка“!

От РЕН ТВ разказват и за срещата си с холандския журналист Йост Немюлер, който се опитва да търси истината за трагедията със сваления малайзиски самолет в Украйна.  От него научават, че местните му колеги умишлено не забелязват важни новини от Русия. Например, писмото на ръководителя на Федералната агенция за въздушен транспорт до Комисията в Холандия с ревизии на окончателния доклад. Или експеримент „Алмаз-Антей“, където учените са доказали, че самолетът е бил свален с ракета, която е на разположение само в Украйна и от територията, където са установени войските на Киев. Немюлер впоследствие пише книга по въпроса.

Немският журналист Улрих Хаден пък казва: „Сега имаме ситуация, при която вече е безсмислено да се спори. Понякога е достатъчно само една информация, примерно,  че се е разбил самолет и – Путин е виновен за това. Преди 3-4 години все още беше време, когато се чуваха различни мнения, търсеха се различни доказателства.. А сега имаме такава истерия „.

Сега всеки, който изразява становище, различно от официалната позиция на властите, или дори си позволява да посочва грешките на политиците, автоматично става агент на Кремъл. Всичко това напомня за времето на Студената война. Това се  случи и с тези, които излязоха да демонстрират мирно, и на тези, които са се борили срещу разполагането на ядрени ракети на САЩ в Европа. Хиляди британци, които през 1983 г. се осмелиха да протестират пред портите на военната база „Greenham Common“ бяха  наречени от властите комунистически агенти и въплъщение на дявола, подкупен от Съветския съюз. И хората просто се страхуват за живота си и за бъдещето на децата си.

Навемето главният виновник за тези събития, главен организатор на всички тези протестни движения бе смятан Съветският съюз. Днес за запада Русия си остава чудовището, което  финансира различни обществени организации, които  изкарват хората на улицата на протести„, кочентира докторът по политически науки Ераст Galumov.

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024