Политика

Мюфтийството ще си изплаща дълга разсрочено до 10 години! Цветанов: Няма опрощаване, а отстрочване

Мюфтийството ще си изплаща дълга разсрочено до 10 години! Цветанов: Няма опрощаване, а отстрочване

 

32470_660_370

 

 

 

Изплащането на задълженията на вероизповеданията ще бъдe отсроченo за срок до 10 години. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде Агенция „Фокус“.

 

 

 

„Законопроектът за промени в Закона за вероизповеданията вече е готов, внасяме го от група народни представители от ГЕРБ“, заяви Цветанов и уточни, че предложенията се внасят сега, тъй като е необходимо време експертите да могат да прецизират текстовете.

 

 

 

 

„Говорим за отсрочване за срок до 10 години, което ще намали всякаква възможност за спекулации. Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г.“, обясни Цветанов.

 

 

 

 

 
„Изплащането може да стане в рамките на година-две или десет, но срокът е до 10 години“, уточни той.

 

 

 

 

 

Парите, които държавата ще дава на вероизповеданията, няма да могат да бъдат използвани за погасяване на задълженията им, каза председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова.

 

 

 

 

„Предлагаме в Закона за вероизповеданията член, който разписва процедура по разсрочване на задълженията на абсолютно всички вероизповедания, които могат да се възползват от тази процедура. Такава процедура има подробно разписана в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя не би могла да се приложи директно за вероизповеданията, защото е разписана за стопански субекти и има коефициенти за ефективност, за автономност и т.н.“, заяви Стоянова.

 

 

 

 

 

 
„Поради тази причина предлагаме да разпишем в Закона за вероизповеданията процедура, подобна на тази, в която да бъдат фиксирани всички основи условия – за срока на отсрочване тече лихва, изисква се предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване, НАП ще е оторизирана да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура“, каза още тя. Стоянова посочи, че така ще се създаде равнопоставеност на отсрочените задължения, каквато има при стопанските субекти.

 

 

 

 

 
„В процедурата не е разписано и не е нужно да бъде разписан източникът на средства, с които ще се погасяват задълженията“, обясни Стоянова. „Целта на това, което предлагаме, е парите, които ще дойдат от държавата с новия Закон за вероизповеданията, да не бъдат използвани за погасяване на задължения. Но това би освободило ресурс от собствените приходи на съответното вероизповедание, които то ще насочи към погасяване на тези задължения“, каза още тя=

 

Епицентър

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024