ОБЩЕСТВО

Ето каква съдба отредиха на шефа на „ТАД Груп“ – решението на съда е окончателно!

Ето каква съдба отредиха на шефа на „ТАД Груп“ – решението на съда е окончателно!

 

big_1d72

 

 

Собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров остава в ареста, реши Апелативният специализиран наказателен съд, предаде репортер на Novini.bg. Решението на съда е окончателно.

 

 

Тодоров е обвинен в подбудителство на хакерската атака срещу НАП.

 

 

На днешното заседание бяха представени нови материали по делото. По неофициална информация става въпрос за разпити на нови свидетели и за данни за сделки между търговски дружества.

 

 

Обвиненият за хакерската атака Кристиян Бойков също дойде в съда днес.

 

Магистратите обаче не допуснаха Кристиян Бойков да бъде разпитан като свидетел и да каже дали е получавал поръчки от Иван Тодоров.

 

 

„Тази вечер НАП заминава. Ударихме на бате Бойко машината и окрадохме всички документи”. Това написал в общ чат в  мобилното приложение Telegram обвиненият за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков броени часове преди да гръмне скандал с източените данни.

 

 

 

Неговият шеф в „ТАД Груп” Иван Тодоров пък му отговорил: „“Да ги криптираме целите и да ги питам след 2 дни нямат ли нужда от киберсигурност, даже няма да ги питаме”.

 

 

 

Експертиза от охранителни камери в офиса на „ТАД Груп“ пък установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП.

 

 

 

Кристиян се заканил още през март, че ще хакне сървъра на приходната агенция, за което стана ясно в средата на юли. Той заявил това пред своя колега в „ТАД Груп”  Ахмед, който е един от свидетелите по делото за кибертероризъм.

 

 

 

Според него,  освен с шефа си, Кристиян бил много близък и с Янков, а двамата често излизали на терасата да пушат и да си говорят тайно, така че другите да не чуят.  Бойков пък постоянно критикувал държавата и нивото на киберсигурност.

 

 

 

Другият свидетел Иван Петров, който също работел в ТАД Груп, заявил, че фирмата работела с компании, които желаели да им бъдат тествани платформите за сигурност, но понеже клиентите не били достатъчно, шефът Тодоров наредил да се хакват системите и на други дружества, които изобщо не подозирали за това.

 

 

 

 

В подкрепа на това били и показанията на Георги Захариев от фирмата „Динамо България,  който бил разпитан вчера като свидетел. Той обяснил, че никога не е работил с „ТАД Груп”, но от фирмата на Тодоров били хакнали тяхната система и имали данните им.

 

 

 

 

Хипотезата, че самият Кристиян може да е станал свидетел на спецпрокуратурата срещу шефа си, отпадна още в началото на заседанието.

 

 

 

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Тодоров, поиска Бойков да бъде разпитан и да му бъде зададен въпрос “Възлагано ли му е да направи нещо извън служебните му задължения”.

 

 

 

От държавното обвинение се възпротиваха с мотива, че това не е необходимо на този етап. Съдът се съгласи с прокуратурата и отказа да разпита 20-годишния пловдивчанин. Веднага след като това Кристиян напусна залата заедно с адвоката си.

 

 

 

Междувременно стана ясно, че вчера е извършен обиск в дома му.  Бойков си е бил вкъщи и е отворил на разследващите, а след това е отключил и офиса, за да бъде извършен нов оглед и там.

 

 

 

По-рано днес преди делото Тодоров заяви пред медиите, че не е поръчител на престъплението и не се притеснява от нищо.

 

 

Преди това пък от прокуратурата поискаха делото да не става публично.

 

Нюз БГ, Петел, Трафик нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024