Русия

„Комерсант“: Русия няма да допусне нарушаване на баланса в Черноморския регион!

„Комерсант“: Русия няма да допусне нарушаване на баланса в Черноморския регион!

„Москва ще предприеме ответни мерки на плановете на НАТО за усилване на военно-морската групировка в Черноморския регион и ще направи всичко, за да не бъде нарушен балансът на силите“, каза постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко, цитиран от ТАСС. Той даде интервю за московския всекидневник „Комерсант“.

кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

„Ние ще направим всичко, за да не бъде нарушен балансът на силите в региона. Това се отнася за въздушния компонент, морския и за всички други средства, които се окажат необходими“, посочи Грушко.

„Ние искаме в отношенията със страните от региона да доминират въпросите на икономическото, социалното, културното взаимодействие, туризма. В продължение на много години ние работихме над сериозни проекти, в частност по създаване на транспортен пояс около Черно море. Изобщо, има всички предпоставки и в бъдеще Черно море да не се превръща в арена на противопоставяне“, каза руският дипломат.

Той отбеляза, че Москва е обезпокоена от присъствието в Черно море на военноморски сили на САЩ. Според него приближаването на американски бойни кораби към руските брегове е дестабилизираща стъпка, която нанася вреда на регионалната сигурност и подкопава стратегическата стабилност.

Коментирайки зачестилите случаи на сближаване между кораби и самолети на Русия и НАТО, Грушко посочи, че съществуващите „основи за предотвратяване на инциденти се напълно достатъчни“.

Той обърна внимание, че именно Русия в преговорите с американската страна е формулирала предложения, които уточняват някои положения на двустранното споразумение от 1972 г. за предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него.

Гласове

http://www.glasove.com/categories/novini/news/rusiya-shte-napravi-vsichko-da-ne-se-narushi-balansyt-na-silite-v-chernomorskiya-region

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024