Европа

ЕС се предаде! Indipendent: Големият бизнес и САЩ ще диктуват сделките на Европа

ЕС се предаде! Indipendent: Големият бизнес и САЩ ще диктуват сделките на Европа

20160318.aheswhwqli

ЕС се предаде! Бюрократите в Брюксел и напазаруваните „елити“ на съюза клекнаха пред Вашингтон в трудните пазарлъци около TTIP. Улисани и объркани с бежанските проблеми на преселниците, тези жалки продажници на практика навлязоха във втората фаза на пълното затриване на Европа.

Европейската комисия ще бъде задължена да се консултира с властите в САЩ преди приемането на нови законодателни предложения, в резултат на водените предимно тайно спорни търговски преговори. Изтекъл документ, получен във вестник The Independent и организацията Обсерватория Корпоративна Европа, от продължаващите преговори по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) между ЕС и САЩ показва, че все още несъществуваща Комисия ще има властта да решава в кои сфери да се сътрудничи със САЩ, оставайки страните-членки на ЕС и Европейския парламент още по-изолирани, пише „Фокус“.

Основната цел на TTIP е хармонизирането на трансатлантическите правила в множество сфери, като храни и безопасност на стоките, опазване на околната среда, финансови услуги и банкиране. Изтеклият документ касае глава „регулаторно сътрудничество“ от преговорите, които ЕС казва, че ще доведат до „прерязване на червената лента за европейските фирми без да се стига до действане по лесния начин“ . Документът показва лабиринт от процедури, които биха спрели всяко предложение в ЕС, което е срещу американските интереси, според анализатори.

TTIP, наричан вече „договор за зона за свободна търговия“ трябва да отмени „архаичния принцип“ на национален суверенитет, т.е. онова, което е позволено или не е позволено във всяка държава в областта на икономиката и е прерогатив само на съответния национален парламент, избиран от гражданите на тази държава, което и у нас след 1991 г. по неизяснени досега причини, е наричано „демокрация“.

В рамките на този „архаичен“ обичай парламентът определя например правата на работниците и задълженията на работодателите. Това е принципът на законното и легално трудово ангажиране, данъците, пенсионните и здравни вноски, на минималната работна заплата, на регулирането на достъпа до пазара на храни и лекарства, правата и задълженията на фирмите, използващи околната среда, както и разходите и наказанията за нейното унищожение или замърсяване. Определя и какви публични услуги трябва да извършва държавата спрямо своите граждани, принципите на публичното образование и здравеопазване, регулирането на дейността на банките, принципите на защита на личния живот на всеки човек. И така нататък и така нататък. С една дума, на всичко онова, което представлява ежедневният живот на всяка съвременна европейска държава – членка на ЕС, даже и на България.

По-точно, представляваше досега, защото в близко бъдеще, нещата ще се променят напълно заради този TTIP.

Главната задача на TTIP е „ликвидиране на нетарифните инвестиционни бариери“. Зад тази формулировка се крие всичко, което американските корпорации считат за препятствие за печелене на пари за себе си в Европа, т.е. всички трудови и потребителски стандарти, екологията, системата за публични услуги и финансиращите ги данъчни системи. С една дума, пълно елиминиране на държавата, за да не пречи на корпорациите.

 

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024