Европа

Скандал в Германия! Меркел гази свободата на словото заради Ердоган!

Скандал в Германия! Меркел гази свободата на словото заради Ердоган!

Angela-Merkel

Протестърите, я елате, пиленца, при батко, да ми обясните за свободата на словото в ЕС?!

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейното правителство е дало зелена светлина на прокурорите да започнат официално криминално разследване срещу комика, който обиди турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Водещият на вечерно предаване по германския обществен телевизионен канал Цет Де Еф Ян Бьомерман е изправен пред предварително разследване за обида на турския президент заради рецитиране в предаването на стихотворение, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения, че Ердоган репресира малцинствата и се отнася зле с кюрдите и християните.

За разлика от жалбата за клевета, подадена срещу комика от самия Ердоган, започването на разследване въз основа на евентуално нарушение на закона, криминализиращ обиди срещу чуждестранни държавни глави, изисква разрешение от германското правителство.

Въпреки че много германци намират стихотворението на Бьомерман за безвкусно, а самата Меркел го определи като „преднамерено обидно“, случаят разпали ожесточени дебати за границите на свободата на словото в Германия и за това дали въпросният закон трябва да бъде премахнат.

Лидерът на парламентарната група на германската Социалдемократическа партия разкритикува решението на Меркел.  Томас Оперман написа в профила си в „Туитър“: „Смятам, че решението е погрешно. Даването под съд на сатирик заради обида на държавен глава не се вписва в модерната демокрация.”

Случаят повдигна също въпроси за сделката на ЕС с Анкара за връщане на мигранти от Гърция в Турция. Според критично настроените към сделката тя е станала причина европейските лидери да се чувстват задължени към Ердоган в желанието си да сложат край на мигрантската криза.

Ето и част от коментарите по темата:

Меркел не иска да защити своя сънародник, браво.  Ако не ще да го направи в прав текст, поне да не го хвърля на вълците. Лицемерка, доскоро за ордите беше или добро, или нищо, а този ще го разследват.

Нищо ново за изпадналите германци. Нищо ново и за нас. Винаги вързани са този изпаднал народ. Този път ще изпаднат брутално дори за тях. Ние как да се спасяваме?!

Ето това е демокрация, ето това е свобода на словото! Предлагам Меркел да напусне поста си, като гиректно го предаде на давутоглу, а тя да слага бурката и да заживее в анадола! Така или иначе, европейският халифат става плашещо реален!

Източници: Dir.bg, News.bg

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024