Европа

Турция+ЕС = цензура! 5 опита на Ердоган да ”затвори устата” на Европа! (видео/снимки)

Турция+ЕС = цензура! 5 опита на Ердоган да ”затвори устата” на Европа! (видео/снимки)

Турският президент Реджеп Ердоган е вече печално известен с гоненията си срещу опозиционните журналисти, артисти и политици у дома, а наскоро той започна да се опитва да ги наказва и извън границите на правомощията си, често с позволението на европейските си съюзници.

Меркел накара сатириците да си платят за бруталните шеги

Бохмерман

Когато миналия месец германският телевизионен сатирик Ян Бохмерман прочете поема, в която Ердоган прави секс с кози и има склонност към детска порнография, той знаеше какво прави – изпитваше търпението на Турция, която вече се беше оплакала от сатирична песен няколко седмици по-рано, както и от толерантността на неговото правителство.

Не беше изненадващо, че Турция бе разлютена. Но вероятно по-големият шок дойде, когато канцлерът Ангела Меркел се съгласи с Анкара, че поемата е „умишлено провокативна” и позволи Бохмерман да бъде обвинен съгласно много рядко прилаган закон, който наказва хората, обидили чужди политици.

Това предизвика истинска буря от критики, насочени към Меркел и Ердоган, допълвана от удобството, което им осигурява наскоро сключената сделка за връщане на бежанци. Миналата седмица Меркел направи крачка назад от стореното, защитавайки свободата на словото и заяви, че възгледите ѝ били „грешка” – без да поправи действията си.

Поради тази причина в момента Бохмерман е в творчески отпуск и се готви да се защитава в съда, а стотици хиляди подписват петиция в негова подкрепа.

Снимка на демонстрант, която също е обидна за Турция

Случаят с Бохерман отключи още по-неприлична сатира с Ердоган. Известният холандски комедиант Ханс Тийувен описа неуспешна сексуална връзка на турския президент, когато той бил наемен работник в истамбулска баня. Холандските депутати заеха страната на комедианта, заявявайки, че ще отменят закон, подобен на онзи, който доведе до процеса срещу Бохерман в Германия. Британското консервативно списание Spectator, което се издава в страна, в която няма никакви антисатирични закони, обяви конкурс за най-добра поема, която оскърбява турския президент.

Но Анкара не отстъпва и крачка назад. В понеделник Турция поиска премахването на снимка, на която опозиционен протестиращ държи плакат , който обвинява Ердоган за смъртта на един тийнейджър. Снимката е от фотографска изложба в Женева. Ако тя бъде свалена, това ще е заради местните закони, които защитават честта и достойнството на публични фигури.

Не им позволявайте да пеят за геноцида

24 април – активисти държат портрети на жертви на геноцида по време на тиха демонстрация, а скоято отбелязват масовите убийства на арменци от османските турци, Истамбул.

Втората международна болна тема след сатиричните шеги с Ердоган, е отразяването или дори споменаването на т. нар. арменски геноцид от 1915 г., при който Ереван твърди, че заради действията на Османската империя са загинали 1,5 милиона души.

Турция бурно се противопоставя на използването на термина и идеята, че арменците са били масово избивани, и през уикенда Турция поиска оттеглянето на европейското спонсорство в размер на 200 000 евро на симфоничен концерт в Дрезден, който ще се проведе на 30 април, и е свързан със събитията, определяни като геноцид.

„Това е посегателство срещу свободата на словото,” казва Маркус Ринд, директорът на дрезденския симфоничен оркестър.

За удивление на Ринд, ЕС поддал на натиска на Турция и заповядал премахването на думата „геноцид”, ако изпълнителите желаят концертът все пак да се случи.

„Намираме всичко това за много противоречиво,” казва Ринд.

Въпреки че на историята бе дадена гласност, първоначалното изпълнение и промоционалните рекламни материали са „временно изтеглени” според ЕС, докато „ново описание на проекта бъде преиздадено в идните дни.”

Швеция се изсмя на искането за изтегляне на документален филм

23 април 2016 г. – протест в Бейрут пред турското посолство, който отбелязва 101 години от геноцида, при който са били избити 1,5 милиона арменци и 250 000 асирийци

Асирийският геноцид, в който османците са убили повече от 250 000 асирийци, случил се също през 1915 г., е много по-малко известен, но особено гореща тема в Швеция, където има голямо малцинство от асирийци.

Преди излъчването на документален филм за събитията в края на месеца, продуцентите от телевизионния канал TV 4 получили писмо от турското посолство, в което ги притискат да отменят излъчването на филма, защото „само компетентен международен трибунал може да определи дали определено събитие е геноцид” и техния филм, който не е виждан от автора си, „няма да съответства на принципа на обективността при телевизионните предавания.”

„Ние никога няма да приемем това. Ще протестираме срещу опита да се упражни натиск, който заплашва свободата на словото,” се казва в изявление на програмния директор на телевизионния канал Вивека Хансън, която публикувала писмото на уебсайта на телевизията, преди да излъчи филма с първоначалния му сюжет.

Турски организации получили заповед да шпионират в чужбина

Миналата седмица турското консулство в Ротердам изпратило имейли на турски организации с молба те да докладват „унизителни” коментари за „нашия президент, турския народ или Турция като цяло”, което представлява съвсем ново ниво на вмешателство в политиката на другите държави. Писмото има предвид и „всичко, което се споделя в Twitter, Facebook и дори в лични имейли.”

Холандците не възприеха тази намеса.

„Изненадан съм. Не е ясно какво иска да постигне турското правителство с този ход,” казва премиерът Марк Руте пред журналисти, добавяйки „Нашият посланик в Анкара ще поиска обяснение.”

Турция твърди, че целта на имейлите била „погрешно изтълкувана заради неподходящ избор на думи” и, че страната ни най-малко не „събирала колекция” от чуждестранни реакции към лидера ѝ и неговия имидж.

Но заради голямото турско малцинство в Холандия, някои от членовете, на което ще бъдат съдени съгласно турските закони, ако някога се завърнат у дома, критици и вестници писаха за „дългата ръка на Ердоган” и публикуваха сатирични карикатури, което завъртя историята по медиите.

Източници: Russia Today, FBR.bg

http://www.fbr.bg/read.php?n=57414

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024